Organizācijas kultūra un darba vērtības:Latvijas un Zviedrijas piemēra analīze - Fiļičeva, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2012)
Nacionālā un organizācijas kultūra un darba vērtības ir cieši saistīti un būtiski ietekmē organizāciju darbību. Darbiniekiem organizācijā ir jāizprot kāda tajā pastāv kultūra lai varētu veiksmīgi iekļauties tajā un sasniegt kopīgus mērķus. Zināšanas par kultūras un vērtību atšķirībām dažādās valstīs paliek arvien svarīgākas mūsdienu globalizācijas laikmetā. Darba mērķis ir gūt dziļāku izpratni par organizācijas kultūru, izpētīt un salīdzināt kultūru un darba vērtības Latvijā un Zviedrijā. Darba gaitā tika noskaidrots, ka Latvijā ir augstāka izvairīšanās no nenoteiktības un varas distance, bet kopumā starp Latvijas un Zviedrijas kultūrām nepastāv ļoti lielas atšķirības. Autors izvirzīja priekšlikumus par to, kas ir jāņem vērā šo kultūru pārstāvjiem lai vieglāk pielāgotos jauktajā kolektīvā.

National and organizational culture and work values are closely related and have a significant impact on organizations. All employees of the organization need to understand its culture to be able to successfully integrate and achieve the common goals. Knowledge of cultural differences in different countries is becoming more important when increasing number of people work in organizations abroad. The purpose of current paper is to gain understanding of organizational culture, to study and compare the culture and values of Latvians and Swedes. The author has concluded that there is higher uncertainty avoidance and power distance in Latvia, but in general there are no significant differences between Latvian and Swedish cultures. The author put forward proposals for Latvians and Swedes how to adapt easily to a mixed team.
Organizational culture and work values:case analysis of Latvia and Sweden
Keywords: Vadībzinātne