Saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums publiskajos iepirkumos Latvijā. - Savickis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2018)
Saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums kā publiskā iepirkuma vērtēšanas kritērijs ir samērā plašs, visaptverošs un tajā pat laikā komplicēts kritērijs, kurš ir kodificēts ES un Latvijas tiesībās. Šajā pētniecības darbā minētais vērtēšanas kritērijs ir analizēts ES un Latvijas tiesību kontekstā, analizēta ir tā izpratne praksē un tiesu praksē, tā noteikšanas robežas, kā arī tā atbilstība direktīvas regulējumam. Šī pētniecības darba mērķis ir noskaidrot, kas ir saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums, cik tas (un tā robežas) kā vērtēšanas kritērijs Latvijas tiesībās ir atbilstošs ES tiesībām un kāda ir tā piemērojamība ES un Latvijas tiesu praksē. Papildus šajā pētniecības darbā ir analizēts nepamatoti lēts piedāvājums (tā problēmjautājumi praksē) un tā atbilstība ES tiesībām, kurš visciešākā mērā ir saistīts ar saimniecisko izdevīgumu, tā kā nepamatoti lēts piedāvājums ir cenas kritērijs; tas ir sastopams jebkurā publiskajā iepirkumā, līdz ar to tas ir bieži skatāms jautājums tiesā un Iepirkumu uzraudzības biroja praksē.

As a criterion for evaluating public procurement the most economically advantageous tender, is a rather broad, comprehensive and at the same time complicated criterion, which is codified in EU as well in Latvian law. In this research work the evaluation criterion is analyzed in the context of the EU and Latvian law, understanding in practice and court practice, the limits of its determination, as well as its compliance with the directive’s regulation are analyzed also. The purpose of this research work is to find out what the most economically advantageous offer is, how it for evaluation in Latvian law is consistent with EU law and its applicability in EU and Latvian court practice as a criterion. In addition to this research work, an abnormally low tender (its problematic issues in practice) and its compliance with EU law is analyzed, in fact it is most closely linked to economic efficiency, since an abnormally low tender is the price criterion and it is present in any public procurement; hence it is often the subject of the dispute in court and Procurement Monitoring Bureau as well.
The most economically advantageous tender in public procurement in Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne; saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums; nepamatoti lēts piedāvājums; vērtēšanas kritēriji; cena