Maksājumu karšu pieņemšana kā uzņēmumu ienākumu palielināšanas instruments - Ansbergs, Ivo (Latvijas Universitāte, 2018)
Diplomdarba tēma ir „MAKSĀJUMU KARŠU PIEŅEMŠANA KĀ UZŅĒMUMU IENĀKUMU PALIELINĀŠANAS INSTRUMENTS”. Diplomdarba mērķis: Izanalizēt maksājumu karšu pieņemšanas ietekmi uz uzņēmuma ienākumu palielināšanu, kā rezultātā izvirzīt priekšlikumus uzņēmumu finanšu rādītāju celšanai. Lai sasniegtu mērķi tika izvirzīti sekojoši uzdevumi: 1.Izpētīt maksājumu karšu un sistēmu attīstības vēsturi; 2.Izpētīt starptautiskās tirdzniecības teorijas un vēsturi; 3.Analizēt Latvijas banku piedāvājumu maksājumu karšu pieņemšanas jomā; 4.Izanalizēt iedzīvotāju maksāšanas paradumus Latvijā un ārzemēs. Diplomdarbā tiek apskatītas uzņēmumu raksturīgākās problēmas maksājumu pieņemšanā, un izstrādāti priekšlikumi uzņēmumu finanšu stāvokļa uzlabošanai. Diplomdarba izstrādē izmantota zinātniskā literatūra, semināru materiāli, Interneta resursi, uzņēmumu AS Citadele banka un SIA Worldline Latvia nepublicētā informācija. Diplomdarba struktūra veidota atbilstoši izvirzītajiem uzdevumiem. Darba pirmajā nodaļā pētīta maksājumu un tirdzniecības attīstības vēsture pasaulē. Pētījums aptver populārākās tirdzniecības teorijas kā arī maksājumu sistēmas rašanās vēsturi, kas lielā mērā paskaidro maksājumu karšu pieņemšanas nozīmīgumu. Darba otrā nodaļa veltīta Latvijas banku piedāvāto maksājumu karšu pieņemšanas iespēju analīzei. Darba trešajā nodaļā izpētīti Latvijas iedzīvotāju maksāšanas paradumi Latvijā un ārzemēs. Diplomdarba nobeigumā ir secinājumi un priekšlikumi, kuri pēc autora domām būtu jārealizē praktiskajā ikdienas darbā, lai uzņēmums uzlabotu savu darbību un veiksmīgi attīstītos. Diplomdarba apjoms: 73 lappuses. Darbā: 26 ilustrācijas, 3 tabulas, 1 pielikums, izmantoti 30 avoti.

Diploma work theme is „ Payment card acceptance as a company income increase instrument”. Aim of the diploma work: Analyze the impact of accepting payment cards on increasing company earnings and use those data to put forward proposals for raising the company's financial indicators. To achieve the aim of the diploma work, there is 4 tasks to do: 1.Explore payment card and payment system development history; 2.Explore international trade theories and history; 3.Analyze Latvian bank proposal for the payment card acceptance for the companies located in Latvia; 4.Analyze Latvian resident payment routine in Latvia and abroad. Diploma work is aimed to target the main problems for the companies, who are accepting payments and propose the clear steps for them to achieve better financial indicators. Working to diploma work the author used scientific literature, seminar materials, internet resources and AS Citadele banka un SIA Worldline Latvia unpublished information. The diploma work structure is designed in accordance with the tasks set. At the first section of the diploma work author have explored payment system, payment card and most popular trading theories history and development, which describes the development of payment acceptance in nowadays as it is. At the second section of the diploma work author have analyzed Latvian bank proposal in payment card acceptance sphere. At the third section of the diploma work author have reviewed Latvian resident payment daily routine in Latvia and abroad. At the end of the diploma work there is conclusions and proposals for the companies, how to raise the company's financial indicators. Diploma work consists of: 73 pages. There is: 26 illustrations, 3 tables, 1 attachment, used 30 sources.
Payment card acceptance as a company income increase instrument
Keywords: Ekonomika; Maksājumu kartes; Karšu pieņemšana; Interneta tirdzniecība; POS ierīces; Maksāšanas paradumi