Development and characterization of clay-based composites for innovative and environmentally friendly applications - Ozola-Davidāne, Rūta (Latvijas Universitāte, 2022)
Eiropas Zaļais kurss uzsver nozīmīgumu palielināt drošu un ilgtspējīgu materiālu izmantošanu, kas nekaitē cilvēkiem un videi. Promocijas darbs piedāvā risinājumu, kas sintētiskās un toksiskās vielas vides tehnoloģijās ļauj aizstāt ar dabiskiem, plaši pieejamiem un lētiem materiāliem – māla minerāliem. Pētījuma mērķis ir izstrādāt un raksturot ar organiskām un neorganiskām vielām modificētus māla minerālus un eksperimentāli pārbaudīt sintezēto kompozītmateriālu pielietojumu videi draudzīgās tehnoloģijās. Rezultāti atklāj, ka modifikācijas metodes sniedz iespēju mērķtiecīgi mainīt mālu īpašības, tādējādi nodrošinot jaunus pielietojumus - indikatorus pārtikas kvalitātes kontrolei; sorbentus cietu vielu-šķidrumu sorbcijas sistēmās, lai saistītu piesārņotājus vai atgūtu vērtīgus elementus no atkritumu plūsmām. Atslēgvārdi: smektīti, organiski un neorganiski modifikatori, sorbenti, ūdens un notekūdeņu attīrīšana, svaiguma indikatori.

The European Green Deal highlights the importance of increasing the usage of safe and sustainable materials that are not harmful to people and the environment. The solution suggested in the doctoral thesis is to replace synthetic and toxic substances in environmental technologies with natural, abundant and low-cost materials – clay minerals. The study aimed to develop and characterize clay minerals modified with organic and inorganic substances and experimentally test newly synthesized composite materials for applications in environmentally friendly technologies. The results reveal that modification methods help to purposefully change clay properties, thus supporting the development of new applications - indicators for food quality control; sorbents in solid-liquid sorption systems to remove pollutants or recover valuable elements from waste streams. Keywords: smectites; organic and inorganic modifiers; sorbents; water and wastewater treatment; freshness indicators.
Māla kompozītmateriālu izstrāde un raksturošana inovatīvam un videi draudzīgam pielietojumam
Keywords: Vides zinātne; Environmental Sciences