Latvijas un Igaunijas Krievijas Pareizticīgās Baznīcas nevalstisko organizāciju salīdzinājums - Gavriša, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2016)
Pēc PSRS sabrukuma, divu Baltijas valstu teritorijā – Igaunijā un Latvijā bija atjaunota Pareizticīga baznīca, kura tradicionāli pastāvēja tās teritorijā. Gandrīz pusi gadsimta ilgstošs ateisma periods atstājis savas zīmes uz Pareizticīgās Baznīcas attīstību un popularitāti. Tādējādi, šī darba mērķis ir novērot pašreizējo situāciju Pareizticīgā Baznīcā, un salīdzināt Pareizticīgās Baznīcas Igaunijā un Latvijā darbību iekšējā un ārējā līmenī, novērojot tās struktūrvienību un organizāciju darbību. Rezultātā autore nonāca pie secinājuma, ka Pareizticīgā Baznīca pašlaik atrodas tās modernizācijās ceļā, ir atvērta eksperimentiem un jaunām idejām. Galvenās pūles tās attīstība ir vērsta uz darbu ar jaunatni.

After the collapse of the USSR, on the territory of two Baltic States – Estonia and Latvia was re-established the Orthodox Church, traditionally existed on its territory. More than half a century lasting period of atheism left its mark on the development and popularity of the Orthodox Church. Thus, the objective of the presented work is to observe the current situation in Orthodox Church and compare both Orthodox Churches of Estonia and Latvia on example of its activity on internal and external levels by means of observation of its structural organization of departments and organizations. As a result, the author came to the conclusion that the present Orthodox Church is on its way of modernization, open for experiments and new ideas. The main effort in the development is focused on work with youth.
Latvian and Estonian Russian Orthodox Church Non-Governmental Organizations Comparison
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; Igaunija; Latvija; Pareizticība; baznīca; organizācija