15./16.gs. mijas aktualitāšu atspoguļojums Jana Gosārta mākslā - Ozoliņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā „15. / 16. gs. mijas aktaualitāšu atspoguļojums Jana Gosārta mākslā” mērķis ir analizēt Jana Gosārta radīto mākslas darbu sižetu saistību ar 15./16. gs. mijas sabiedriskajām aktualitātēm Nīderlandes teritorijā un novērtēt iespējas iegūtos rezultātus pielietot aplūkojamā laikmeta pētniecībā un izpratnes veidošanā par norisēm tajā. Mērķa realizēšanā tika izmantota ikonoloģiskā metode, kuru izveidojis Ervins Panofskis. Metode paredzēta mākslas darbu analīzei un padara iespējamu no šiem māksals darbiem iegūtās informācijas interpretāciju plašākā, vēsturiskā kontekstā. Rezultātā tika noskaidrots, ka konstatējama saikne Jana Gosārta mākslas darbiem un laikmeta aktualitātēm, kurā tie radīti. Līdz ar to kļūst iespējama niansētāk pētīt pasaules uzskatu sistēmu un sociālo vidi 15. / 16. gs. mijā.

Masters`s thesis “The reflection of actualities in the turn of the 15th and 16th century in Jan's Gossaert's art” goal is to analyze themes which are depicted in J. Gossaert`s created art works in connection with social actualities in territory of Netherlands. And to evaluate possibility to use results of this analysis in researching the period of 15th and 16th century and developing better understanding of it. To reach this goal is used iconological method which was made by E. Panofsky. It is used to analyze art and makes it possible to use information that can be extracted from art works making wide interpretations in historical context possible. Conclusion - there is bond between art works of J. Gossaert and actualities of his time. By using analysis of art works it is possible to researches world view of 15th and 16th century Netherlands.
The reflection of actualities in the turn of the 15th and 16th century in Jan's Gossaert's art
Keywords: Vēsture; Ziemeļu renesanse; renesanse; Jans Gosārts; mākslas darbs kā vēstures avots; ikonoloģija