Pusaudžu dzīves naratīvi seriālā "13 iemesli kāpēc" un tā skatītāju attieksme - Strode, Samanta (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā analizēts seriāla “13 iemesli kāpēc” (13 Reasons Why) naratīvs un tā ietekme uz jauniešu auditorijas attieksmi pret pusaudžu mentālās veselības jautājumiem. Darba mērķis ir izprast, kā seriāla sižeta struktūra, tēlu reprezentācija un vizuālais stāstījums atspoguļo tādas problēmas kā pašnāvība, depresija, mobings un seksuālā vardarbība, kā arī kā šie naratīvi ietekmē skatītāju emocionālo reakciju un izpratni. Tika veikta seriāla 1. un 4. sezonas naratīva analīze un organizēta fokusa grupas diskusija ar respondentiem vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Pētījumā izmantota kvalitatīvā pieeja, ietverot naratīva analīzi un fokusa grupu metodi. Darba rezultāti atklāj, ka seriāls ne tikai raisa emocionālu iesaisti, bet arī veicina refleksiju par mentālās veselības nozīmīgumu un sabiedrībā pastāvošajiem stereotipiem.

This bachelor's thesis analyzes the narrative of the series 13 Reasons Why and its impact on the attitudes of young audiences toward adolescent mental health issues. The aim of the study is to understand how the storyline, character representation, and visual storytelling of the series portray problems such as suicide, depression, bullying, and sexual violence, and how these narratives influence viewers' emotional responses and perceptions. A narrative analysis of the 1st and 4th seasons of the series was conducted, alongside a focus group discussion with respondents aged 18 to 30. The study applies a qualitative research approach, combining narrative analysis and the focus group method. The results reveal that the series not only evokes emotional engagement but also encourages reflection on the importance of mental health and the stereotypes present in society.
The Teenage Life Narratives in the Series "13 Reasons Why" and Viewer Attitudes Towards It
Keywords: Komunikācijas zinātne; seriāls “13 iemesli kāpēc”; auditorija; naratīvs; reprezentācija; realitātes konstruēšana