Noziedzības cēloņi un to novēršana - Grietens, Ernests (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Noziedzības cēloņi un to novēršana” mērķis ir sociālas problēmas iespējamo patieso cēloņu noskaidrošana, piedāvājot saprātīgus risinājumus to novēršanai. Kriminoloģiskā domāšana pieļauj starpdisciplināru izpēti, kas nav ierobežota ar juridiskiem terminiem vien. Lai arī tas uzdevumu padara grūtāku, mēģinājums tiks veikts. Par būtiskāko problēmjautājumu autors uzskata noziedzīga nodarījuma izdarītāja “brīvo gribu”, jo tā aizvien ir krimināltiesību pamatā, tomēr var izrādīties tikai ilūzija. Tiks aplūkoti divi galvenie ietekmējošo faktoru kopumi. Autors saglabā pārliecību, ka gudra šo faktoru ņemšana vērā var noziedzības novēršanu padarīt daudz efektīvāku.

The purpose of Bachelor’s thesis “Causes and prevention of crime” is to identify a real possible cause for a social problem and to offer a reasonable solution for that. Criminological thinking allows to make interdisciplinary research, which is not limited by legal terms only. Although it makes the task more difficult, an attempt will be made. As a central matter of concern, author identifies the offenders “free will”, as it still is the basis of most criminal law, however it may turn out to be just an illusion. Two main influencing factors will be studied. Author remains convinced that by taking smart account of these factors crime can be dealt with more effectively.
Causes and prevention of crime
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzība; cēloņi; novēršana; crime; causes