Jauniešu reemigrantu reintegrācija darba tirgū - Titova, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot jauniešu reemigrantu reintegrācijas procesu darba tirgū. Latvijai, migrācijas problēma ir aktuāla pēdējus piecus gadus. No valsts ir emigrējuši vairāk nekā 50 tūkstoši iedzīvotāju dzīvot un strādāt ārzemēs. Savukārt, sekojot līdzi migrācijas tendencēm, es novēroju, ka Latvijā pamazām sāk atgriezties ārzemēs strādājošie iedzīvotāji. Darbā lielāku uzmanību pievērsu tieši jauniešiem reemigrantiem, jo statistika liecina, ka jaunieši darba meklējumos uz ārzemēm dodas biežāk nekā citu vecuma grupu pārstāvji. Līdz ar to par pētījuma objektu tika izvēlēti jaunieši vecumā no 18-30 gadiem, kuriem ir bijusi darba pieredze ārzemēs, un tagadēja dzīvesvieta ir Latvija. Pētījuma ietvaros tika intervēti 10 jaunieši (3 sievietes un 7 vīrieši) no dažādām pilsētām. Darbā salīdzinoši plaši tiek apskatīti migrācijas un reemigrācijas jēdzieni. Teorētiskajā pamatojumā tiek aplūkoti un analizēti dažādi pētījumi, kas saistīti ar reemigrantu izpēti. Teorijas izpētē ļauj padziļināti analizēt reemigrantu problēmas, noskaidrot vispārīgus atgriešanās nolūkus un mērķus, kā arī deva iespēju salīdzināt citu autoru atziņas par noteiktām reemigrantu grupām ar bakalaura darbā intervēto jauniešu reemigrantu viedokli. Bakalaura darba pamatmērķis ir jauniešu reintegrācijas procesa darba tirgū izvērtēšana, tā sasniegšanai tika analizētas un pielietotas cilvēkkapitāla un sociālā kapitāla teorijas. Cilvēkkapitala teorija apskata indivīda zināšanas un prasmes, kas iegūtas dažādos dzīves posmos un situācijās, kā arī analīzē, kā indivīds šo kapitālu pielieto. Sociālā kapitāla teorija uzsvars tiek uz resursiem, kas glabājas sociālajās saitēs. Indivīdi investē sociālajās saitēs, lai vēlāk no tām sagaidīt atdevi. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai tika atbildēti vairāki pamatjautājumi, kas saistīti ar jauniešu atkārtotu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū. Konkrēti: tika noskaidrots, kā jaunieši iekārtojās jaunajās darba vietās, vai viņi izmantoja ārzemēs iegūtas zināšanas un prasmes, kas viņiem palīdzēja iegūt darba vietu. Darba rezultātā tika noskaidrots, ka reintegrācijas process darba tirgū jauniešiem, kas reemigrē atpakaļ uz Latviju norīta veiksmīgi, pateicoties cilvēlkkapitāla un sociālā kapitāla izmantošanai. Atslēgvārdi: migrācija, reemigrācijas, reintegrācijas, jaunieši, cilvēkkapitāls un sociālais kapitāls, sociālā adaptācija;

The aim of the Bachelor’s work is to study the process of reintegration of youth re-emigrants into the labour market. Over the last five years it has become an issue of great concern in Latvia. As over fifty thousand inhabitants of Latvia have emigrated abroad in order to live there and work. However, according to the last tendencies in emigration, people are slowly returning back to Latvia. In the Paper the emphasis is put on the youth re-emigrants because according to the statistics, the youth is more likely to go abroad for job-searching than any other age group representatives. Though, the research object is presented by people aged from eighteen to thirty, who have got certain working experience abroad and whose present place of living is Latvia. During the research altogether 10 people (three women and seven men) were interviewed, which came from different cities. The terms such as migration and return migration were examined relatively thoroughly in the work. Various researches related to re-emigrants were studied and analysed in the theoretical part. The study of the theoretical issues enabled broad analysis of the re-emigrants’ problems, helped to define their general objectives for coming-back, and gave the background for the comparison of other authors’ beliefs concerning particular groups of re-emigrants with the interviewed youth re-emigrants’ opinions. The general aim of the Bachelor’s work is to evaluate the process of youth reintegration into the labour market. In order to achieve the aim, the theories of human and social capital were analysed and applied. The theory of human capital views the individual’s knowledge and skills gained in several life stages and situations, as well as analyses how each individual uses this capital. On the other hand, the theory of social capital emphasises resources which lie in social networks. Individuals invest in building their social networks to gain an output later. To achieve the objective of the Bachelor’s work several concept questions, which are connected to youth re-integration into both the society and labour market, were clarified. To put it concrete, it was found out how the youth get new job places and feel there, whether they apply the skills and abilities gained abroad, and what helped them to get new job positions. As the outcome, it was concluded that the practical application of the human and social capital theories stimulated the youth re-emigrants’ successful reintegration into the labour market of Latvia. Key words: migration, remigration, reintegration, youth, human and social capital, social adaptation;
Youth's Reemigrants Reintegration to the Labour Market
Keywords: Socioloģija