C vitamīna satura noteikšana dažādos kartupeļu genotipos - Bouhdiche, Hichem (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot C vitamīna daudzuma izmaiņas 12 kartupeļu genotipos, audzējot tos bioloģiskajā un konvencionālajā veidā. Tika atrasts, ka, mērot ar augstefektīvo šķidruma hromatogrāfijas metodi ar UV detektoru, izmērītais C vitamīna saturs 12 kartupeļu genotipos 2013.gada ražā vidēji ir no 12 līdz 27 mg/100g kartupeļu masas. Šķirnēm Agria un Monta un klonam S 99017-58 bioloģiskajā sistēmā tika atrasts augstāks C vitamīna saturs nekā konvencionālajā, bet S 03201-51 un Sante – mazāks. Bioloģiskajā sistēmā Agria, Monta, Prelma, S 01085-35 un S 01085-21 genotipos C vitamīna saturs ir ticami lielāks par vidējo, bet Milva, Agrie Dzeltenie, Sante un S 03201-51 mazāks kā vidēji bioloģiski audzētai kopai. Konvencionālajos laukos audzētiem individuāliem genotipiem nav statistiski ticamu C vitamīna satura atšķirību no kopas vidējā. Secinājām, ka C vitamīna satura daudzums atkarīgs galvenokārt no konkrētās kartupeļu šķirnes. Neatšķiras vidējais C vitamīna saturs konvencionālajā un bioloģiskajā sistēmā audzētos genotipos.

Aim of the study was to determine the content of vitamin C in 12 potato genotypes by growing them in organic and conventional manner. Measured by the high performance liquid chromatography with UV detector, the vitamin C content of 12 potato genotypes in harvest of 2013th year was found to be in average 12 to 27 mg/100g potato. Varieties Agria and Monta and clone S 99017-58 in biological system produced higher vitamin C content than that in conventional, but S 03201-51 and Sante - less. In biological system vitamin C content of the Agria, Monta, Prelma, S01085-35 and 01085-21 S genotypes is reliably higher than average, but of the Milva, Agrie dzeltenie, Sante and S 03201-51 less than average. Conventionally grown individual genotypes did not show statistically significant difference in vitamin C content from the cluster average. We concluded that vitamin C content depends primarily on the certain potato varieties. We did not find differences in the average vitamin C content of the potato genotypes grown in organic and conventional systems.
Vitamin C content of different patato genotypes
Keywords: Farmācija