Ventspils ekonomikas diversifikācija - Ivanova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2012)
Ventspils Latvijas mērogā ir ilgtspējīgai attīstībai perspektīva ostas pilsēta ar investīcijām pievilcīgu uzņēmējdarbības vidi, kuras pašvaldība nespēj izmantot visas pilsētas ekonomiskās izaugsmes priekšnosacījumus un iespējas, un ļauj pastāvot vienas nozares dominantei. Darbā autore veic Ventspils pašreizējas situācijas analīzi, izpēta pilsētas trīs galvenos sektorus un veic viņu SVID analīzi, noskaidro pilsētas attīstības dzinējspēkus, izpēta pieejamās uzņēmējdarbības uzsākšanas iespējas Ventspilī, izpēta pilsētas budžetu laika posmā no 2005. līdz 2012. gadam, veicot pašvaldības kopbudžeta izdevumu salīdzinošu analīzi, izpēta pilsētas attīstības plānu. Pēc veiktās ekspertu aptaujas par Ventspils ekonomikas diversifikāciju un pastāvošām pilsētā problēmām autore veic iegūtas informācijas analīzi, un balstoties uz ekspertu viedokļa apkopojumu piedāvā Ventspils ekonomikas diversifikācijas iespējas. Atslēgvārdi: Ventspils, diversifikācija, investīciju potenciāls, dominējoša nozare līdsvārota attīstība, ekonomiskā attīstība, diversifikācijas iespējas.

Ventspils is a perspective for sustainable development Latvian seaport, with investment-attractive business environment, whose local government can not use all the preconditions and possibilities for sustainable development, and accept one economics’ sector dominance. In this work author makes analysis of current situation in Ventspils, researches three most important sectors and makes their SWOT analysis, finds out driving forces of the city, analysis possibilities available for starting a new entrepreneurship in Ventspils and analyses budget for time period from year 2005 until 2012, makes comparative analysis of budget costs for this time period, makes a research of city’s development plan. After making an expert survey about the diversification of Ventspils economics and current problems in the city author analyses received information and suggests possibilities for Ventspils economics’ diversification based on experts’ opinions and self experience. Key words: Ventspils, diversification, investment potential, dominating sector, balanced development, economy development, possibilities of diversification.
Diversification Of Ventspils Economy
Keywords: Vadībzinātne