Antiretrovīrusu terapijas (ART) efektivitātes salīdzinājums ar dažādiem HLA II klases haplotipiem Latvijas pacientiem ar HIV-1 un AIDS diagnozēm - Kasjko, Diana (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba pētījuma mērķis ir noskaidrot HLA II DRB1; DQA1; DQB1 haplotipu pozitīvo korelāciju ar antiretrovirālās terapijas pamatshēmu HIV/AIDS pacientiem Latvijā. ART efektivitāte tika noteikta iepazīstoties ar pacientu ambulatorajām kartēm. Pēc kurām tika izvērtētas atzīmes par pacientu CD4 šūnu skaitu (š/mm3) perifērajās asinīs un HIV RNS slodzes (kopijas/mL) imunoloģiskiem rādītājiem terapijas sākumā, pēc 12 terapijas nedēļām un pēc 24 – 48 nedēļām. Pēc PĶR metodes veikšanas un imunoloģisko rādītāju salīdzināšanas, tika noskaidrots, ka pozitīva asociācija ir ar HLA–DRB1/DQB1/DQA1 *01/0602-8/0103; *03/0301/0201; *01/0301/0102; *06/0602-8/0102 haplotipiem un izmantoto terapiju. Laicīgi nosakot pacientu HLA haplotipus, būtu iespēja piemērot efektīvāko terapijas shēmu.

The aim of the study of the Master Thesis is to clarify the positive correlation of the HLA II DRB1, DQA1, DQB1 haplotypes with the basic scheme of the antiretroviral therapy on the HIV/AIDS patients in Latvia. The efficiency of the ART was determined by consulting outpatient cards. According to which, grades on the CD4 cells (c/mm3) in peripheral blood and HIV RNA load (copies/mL) immunological indicators were established at the beginning of the therapy, after 12 weeks and after 24―48 weeks. After the PCR method and the comparison of immunological indicators, it was ascertained, that positive association is with the HLA–DRB1/DQB1/DQA1 *01/0602-8/0103; *03/0301/0201; *01/0301/0102; *06/0602-8/0102 haplotypes and the applied therapy. Early identification of the patients’ HLA haplotypes would allow the application of the most effective scheme of the therapy.
The comparison of the effectivness of the antiretroviral (ART) with various HLA Class II haplotypes from Latvia patients with HIV-1 and AIDS diagnosis
Keywords: Farmācija