Startēģiskās prasības kā šķērslis personas tiesību uz labvēlīgu vidi realizēšanā - Solovjova, Alīna (Latvijas Universitāte, 2015)
Līdz šim Latvijas Republikā nav veikti plaši pētījumi par stratēģiskajām prasībām vides tiesību kontekstā. Līdz ar to šī maģistra darba mērķis ir izpētīt stratēģisko prasību būtību un tās ietekmi uz personas tiesībām uz labvēlīgu vidi realizēšanu. Maģistra darbā darba autore piedāvā stratēģiskās prasības definīciju vides tiesību segmentā. Izpētes rezultātā darba autore secina, ka stratēģiskās prasības ir pretrunā ar procesuālajām vides tiesībām kopumā un piedāvā papildināt Civilprocesa likumu ar mērķi novērst stratēģisko prasību izskatīšanu civilprocesā. Maģistra darbā kopumā izmantots 81 avots, no tiem 43 literatūras avoti latviešu, angļu un vācu valodā, 14 normatīvie akti un 24 juridiskās prakses materiāli. Atslēgvārdi: stratēģiskās prasības, procesuālās vides tiesības, tiesības uz informāciju, tiesības uz līdzdalību, tiesības vērsties tiesā

To this date there have not been any detailed studies about strategic lawsuits in environmental matters in the Republic of Latvia. Therefore the aim of this master thesis is to research the essence of strategic lawsuits and their influence on realization of a person’s rights to a benevolent environment. The author of the master thesis provides the definition of strategic lawsuits in environmental matters. The author of the thesis concludes that strategic lawsuits are contradictory to procedural environmental rights as a whole and suggests supplementing the Civil procedure law with the aim to avert strategic lawsuits in civil procedure. In this master thesis 81 sources are used, including 43 literatures sources in English, Latvian and German, 14 legal acts and 24 legal practice materials. Key words: strategic lawsuits, procedural environmental rights, right to information, right to participation, right to access to court
Strategic lawsuits as an abstacle in realisation of a persons rights to a favourable envirovment
Keywords: Juridiskā zinātne