Ilgtspējīgas attīstības projekta sociālā un ekonomiskā lietderīguma novērtēšana - Ābele, Andra (Latvijas Universitāte, 2013)
Strauja ekonomiskā attīstība ir svarīga, tomēr jāņem vērā, ka jāveido ilgtspējīga attīstība. Ekonomiskā attīstība galvenokārt saistīta ar enerģijas patēriņa pieaugumu, savukārt enerģijas iegūšana no fosilajiem energoresursiem izraisa siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas. Siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas ir viens no faktoriem, kas izraisa klimata pārmaiņas pasaulē. Patērējot enerģiju, kas iegūta no atjaunojamajiem energoresursiem un ievērojot energoefektivitātes pasākumus ir iespējams mazināt ietekmi uz vidi. Darba mērķis ir noskaidrot sociālos un ekonomiskos ieguvumus, realizējot ilgtspējīgus projektus, aprēķināt investīciju sadārdzinājumu, izvēloties ilgtspējīga projekta būvniecību. Darba rezultātā noskaidroti sociālie un ekonomiskie ieguvumi ilgtspējīgam projektam. Atslēgas vārdi: ilgtspējīga attīstība, atjaunojamie energoresursi, klimata pārmaiņas, energoefektivitāte.

Rapid economic growth is important, however, take into account the need to develop sustainable development. Economic development is mainly related to the increase in energy consumption, while the production of energy from fossil fuels causes greenhouse gas emissions. Greenhouse gas emissions is one of the factors that cause global climate change. Consumption of energy from renewable sources and energy efficiency measures pursuant to minimize the impact on the environment. The aim is to clarify the social and economic benefits of implementing sustainable projects, calculate the increase on investment by choosing sustainable construction of the project. Result of the work cleared the social and economic benefits of sustainable design. Keywords: sustainable development, renewable energy, climate change, energy efficiency.
Social and economic feasibility assessment of sustainable development
Keywords: Vadībzinātne