Līdzjūtības pret sevi, intimitātes un konfliktu biežuma savstarpējā saistība romantiskās attiecībās - Roderte, Jana (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot saistības starp līdzjūtību pret sevi, intimitāti un konfliktu biežumu romantiskajās attiecībās. Tika prognozēts, ka augstāki līdzjūtības pret sevi rādītāji ir saistīti ar augstākiem intimitātes rādītājiem, līdzjūtība pret sevi ir saistīta ar retākiem konfliktiem un augstāka intimitāte samazina konfliktu biežumu. Tika izvirzīts arī pētījuma jautājums, kādas ir saistības starp līdzjūtību pret sevi, intimitāti un konfliktu biežumu dažādās attiecību ilguma grupās. Pētījumā piedalījās 106 dalībnieki (90 sievietes un 16 vīrieši) vecumā no 18 – 50 gadiem, kas ar pašreizējo romantisko partneri ir attiecībās vismaz 1 gadu. Lai atbildētu uz pētījuma jautājumu, dalībnieki tika sadalīti 3 attiecību ilguma grupās: sākumposms (1-5 gadi), vidusposms (6-15 gadi) un ilgtermiņa attiecības (16 un vairāk gadi). Dalībnieki elektroniski aizpildīja anketu Google platformā, kurā bija apvienotas 3 aptaujas: Iejūtības pret sevi skala, Apzinātības, drosmes un atsaukšanās skala, kas mērīja intimitātes prasmes, kā arī Attiecību tīkojuma aptaujas Konfliktu skala. Pētījuma rezultāti atklāj, ka augstāka līdzjūtība pret sevi ir saistīta ar retākiem konfliktiem romantiskajās attiecības, taču statistiski nozīmīgas saistības starp līdzjūtību pret sevi un intimitāti, kā arī starp intimitāti un konfliktu biežumu netika apstiprinātas. Atšķirības starp saistībām dažādās attiecību ilguma grupās netika konstatētas.

The aim of this research was to find out the relationship between self-compassion, intimacy and conflict frequency in romantic relationships. It was predicted that higher self-compassion scores would be associated with higher intimacy scores, self-compassion would be associated with less conflict, and higher intimacy would reduce the conflict frequency. A research question was also raised: what are the relationships between self-compassion, intimacy, and conflict frequency in different relationship duration groups. 106 participants (90 women and 16 men) aged 18-50, who have been in a relationship with their current romantic partner for at least 1 year, took part in the study. To answer the research question, the participants were divided into 3 relationship duration groups: initial (1-5 years), middle (6-15 years) and long-term relationship (16 and more years). Participants filled out a questionnaire electronically on the Google platform, which combined 3 scales: Self-Compassion Scale; Awareness, Courage, and Responsiveness Scale, which measured intimacy skills, as well as the Conflict Scale of the Network of Relationship Inventory. The results of the study found that higher self-compassion was associated with less conflict in romantic relationships, but statistically significant associations between self-compassion and intimacy, and between intimacy and conflict frequency were not confirmed. No differences were found between associations in different relationship duration groups.
Relation Between Self-Compassion, Intimacy and Conflict Frequency in Romantic Partnership
Keywords: Psiholoģija; līdzjūtība pret sevi; intimitāte; konfliktu biežums; attiecību ilgums