Bērna valodas sekmēšana brīvdabas pedagoģijā - Korjakova, Olga (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba nosaukums: Bērna valodas sekmēšana brīvdabas pedagoģijā Darba autors: Olga Korjakova Darba zinātniskais vadītājs: mg.paed.Inese Eglīte Darba saturs: darbs sastāv no 46.lpp., 11 attēliem, 3 tabulām, 3 pielikumiem, analizēti 41 literatūras avoti. Pētījuma mērķis: pētīt 3 – 4 gadus vecu bērnu valodas pilnveides iespējas brīvdabas pedagoģijā. Pētījuma teorētiskā daļa balstās uz D.Markus (2007, 2016), A.Tauriņas (2016, 2017), G.Svences (2020), Ļ.Vigotska (2002), S.Tūbeles (2015). L.Priedes (2002, 2006), L.Dālgrēna (2007), A. Ščepanska (2007), I.Freibergas (2007, 20016), Z.Anspokas (2008), Ē.Kalvāna (2018) atziņām. Teorētiskajā daļā tika analizēti aktuāli jautājumi par valodas, valodas prasmju attīstīšanu pirmsskolā, brīvdabas pedagoģijas jēdzienu un tās izmantošanas iespējām pirmsskolā. Pētītas 3 – 4 gadus vecu bērnu psiholoģiskās attīstības īpatnības pētāmās problēmas aspektā. Pētījuma empīriskajā daļā veikts pētījums par 3 – 4 gadus vecu bērnu valodas prasmju attīstības sekmēšanu, ievērojot bērna attīstības īpatnības, individuālās iezīmes, vajadzības un intereses. Pamatojoties uz pedagoģiskās novērošanas un pedagoģiskās izmēģinājumdarbības rezultātiem, izstrādāta brīvdabas pedagoģijas rotaļnodarbību kopa 3 – 4 gadus vecu bērnu valodas sekmēšanai brīvdabas pedagoģijā. Secināts, ka pirmsskolas izglītības pedagogiem ir mērķtiecīgi jāplāno un jāorganizē brīvdabas pedagoģijas rotaļnodarbības valodas attīstības sekmēšanai, ņemot vērā bērna attīstības īpatnības, individuālās iezīmes un bērna intereses.

Work theme: Children's language development in outdoor education Author: Olga Korjakova Work supervisor: mg.paed. Inese Eglite Content of the work: number of pages: 46, images: 11, tables: 3, number of Annexes: 3, analyzed literature sources: 41. Aim of research: To explore the opportunities for language development from 3 to 4 years old children in outdoor education. The theoretical part of the research is based on the findings of D.Markus (2007, 2016), A.Taurinas (2016, 2017), G.Svences (2020), L.Vigotska (2002), S.Tubeles (2015). L.Priedes (2002, 2006), L.Dalgrena (2007), A. Schepanska (2007), I.Freibergas (2007, 20016), Z.Anspokas (2008), E.Kalvana (2018) In theoretical part analyzed topical issues about language, language skills development in preschool, the concept of outdoor pedagogy and its use in preschool. Were analyzed pecularities of psychological development of 3 to 4 year old children. In the empirical part of the study we found out opportunities of 3 to 4 year old children's language development in outdoor pedagogy. Based on the results of pedagogical observation and pedagogical pilot activities, a set of outdoor pedagogy games has been developed to promote the language skills of children aged 3-4 years. It is concluded that pre-school teachers need to purposefully plan and organize outdoor pedagogical play to promote the development of the language taking into account the peculiarities of the children’s development, individual characteristics and the interests of the child.
Children's language development in outdoor education
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; pirmsskola; valoda; brīvdabas pedagoģija; bērns