1.6 - 3 gadīgu bērnu adaptācija pirmskolas izglītības iestādē - Kustova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba autors: Tatjana Kustova Kvalifikācijas darba tēma: 1.6 - 3 gadu bērnu adaptācija pirmsskolas iestādē Kvalifikācijas darba vadītājs: Mg. Psych., Mg. Paed. Ilze Kricka Kvalifikācijas darba mērķis: teorētiski izzināt un izpētīt 1.6 - 3 gadu vecu bērnu adaptācijas veicināšanas iespējas pirmsskolas izglītības iestādē. Kvalifikācijas darba apjoms: Darba uzdevumi: ●Pedagoģiskās un psiholoģiskās literatūras izpēte un analīze par 1.6 - 3 gadu vecu bērnu adaptāciju pirmsskolas izglītības iestādē. ●Raksturot adaptāciju agrīna vecuma bērniem pirmsskolā. ●Organizēt empīrisko pētījumu un pamatot pētījuma metodes. ●Analizēt empīriskā pētījuma iegūtos rezultātus. Kvalifikācijas darbs sastāv no divām daļām, teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā daļā ir izmantota pedagoģijas, psiholoģijas literatūra un akadēmiskā literatūra. Teorētiskajā daļā tika analizēti psihologu un pedagogu atziņas par adaptācijas jēdziena skaidrojumu, adaptāciju pirmsskolā agrīna vecuma bērniem un to veicināšanas paņēmieni. Darba praktiskajā daļa ir veikts pedagoģiskais pētījums ar mērķi izzināt jaunākā vecuma bērnu adaptācijas īpatnības. Pedagoģisko paņēmienu izvēlē tika ņemtas vērā bērna intereses, vajadzības un pieredze. Pētījuma rezultāti apstiprināja - 1.6 - 3 gadu vecu bērnu adaptācija būs veiksmīga, ja tiks izmantoti atbilstoši pedagoģiskie paņēmieni, ievērojot bērna individuālo attīstības līmeni, ģimenes apstākļus, būs uzklausītas bērna vajadzības un intereses. Adaptācijas process norit veiksmīgāk, ja pedagogs veido pozitīvu emocionālo kontaktu ar vecākiem un bērniem.

Author: Tatjana Kustova Qualification work topic: 1.6 - 3 year old children's adaptation process in a preschool educational institution Qualification work supervisor: Mg. Psych., Mg. Paed. Ilze Kricka Qualification work goal: Theoretically learn and explore 1.6 - 3 year old children's adaptation process in a preschool educational institution. Qualification work volume: Qualification work tasks: ●Research and analysis of pedagogical and psychological literature about 1.6 - 3 year old children's adaptation process in a preschool educational institution. ●Describe the adaptation of early-age children in preschool. ●Organize empirical research and justify research methods. ●Analyze the results obtained in an empirical study. The qualification work consists of two parts: theoretical and practical. In the theoretical part I have used the literature of pedagogy, psychology and academic literature. In the theoretical part, the findings of psychologists and pedagogues were analyzed regarding the explanation of the concept of adaptation, adaptation in pre-school for children of early age and methods of their encouragement. In the practical part of the work, a pedagogical study was conducted with the aim of finding out the peculiarities of adaptation of children of the youngest age. The child's interests, needs and experience were taken into account in the choice of pedagogical techniques. The results of the study confirmed that 1.6 - 3 year old children's adaptation will be successful if appropriate pedagogical techniques are used, taking into account the child's individual level of development, family circumstances, and listening to the child's needs and interests. The adaptation process is more successful if the teacher creates positive emotional contact with parents and children.
1.6 - 3 year old children's adaptation process in a preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; Adaptācijas būtība; Jaunākā vecumposma īpatnības; Veiksmīgas adaptācijas paņēmieni; Pirmsskola; Sadarbība ar vecākiem