Krustotās un nekrustotās stereoredzes izmaiņas pēc LASIK operācijas - Huseynova, Nigar (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs uzrakstīts angļu valodā uz 37 lappusēm. Tas satur 10 attēlus, 9 tabulas un darbam ir 49 atsauces uz literatūras avotiem. Pētījuma mērķis bija novērtēt krustotās un nekrustotās disparitātes stereoredzes asumu pirms redzes refraktīvās operācijas, divus, četrus un sešus mēnešus pēc operācijas. Pētījumā piedalījās 102 acu klīnikas pacienti – 65 sievietes un 37 vīrieši vecumā no 19 līdz 45 gadiem. Visiem bija miopija vai miopija ar astigmatismu. Jaunais izveidotais izkliedēto punktu globālais stereoredzes datorizētais tests dod iespēju novērtēt abus disparitātes veidus. Rezultātu analīzē tika secināts, ka nav novērojamas statistiski būtiskas izmaiņas stereoredzes asumā pirms un pēc operācijas krustotās disparitātes gadījumā, savukārt nekrustotās disparitātes gadījumā ir novērota stereoredzes asuma uzlabošanās sešu mēnešu laikā pēc redzes refraktīvās operācijas. Atslēgas vārdi: krustotā disparitāte, nekrustotā disparitāte, stereoredzes asums, refraktīvā ķirurģija

The Master thesis is written in English on 37 pages. It contains 10 figures, 9 tables and 49 references. The master thesis aimed to evaluate crossed and uncrossed disparities stereoacuity before eye refractive surgery and after two, four, six months after surgery. One hundred two healthy adults participated in the study – 65 are females and 37 are males between ages 19 and 45. The study was focused on patients diagnosed with myopia and myopic astigmatism. The new global computerized stereotest provided RDS global stimuli, and there was used the psychophysical staircase method. It allowed to measure of both – cross and uncross disparity with individual approach to patients simultaneously. The statistical analysis stated that there were no difference before and after refractive surgery in group with crossed disparity. In group with uncrossed disparity we can see the improvement during the six months after the refractive surgery. Keywords: crossed disparity, uncrossed disparity, stereovision acuity, refractive surgery
Changes in Cross and Uncross Stereoacuity after LASIK Eye Surgery
Keywords: Fizika; crossed disparity; uncrossed disparity; stereovision acuity; refractive surgery