Nejaušs notikums Latvijas līgumtiesībās - Vorslavs, Kristens (Latvijas Universitāte, 2015)
Nejauša notikuma institūts Latvijas Civillikumā ir ietverts jau kopš tā spēkā stāšanās 1937.gadā. Neskatoties uz to Latvijas tiesu praksē tas nav izsmeļoši analizēts. Bakalaura darbā “Nejaušs notikums Latvijas līgumtiesībās” darba autors turpina tiesību zinātnē aizsākto nejauša notikuma institūta un tā tiesisko seku izpēti, īpašu uzmanību veltot nejauša notikuma izpratnei līgumtiesībās. Darbā ir izpētīta nejauša notikuma jēdziena izcelsme Latvijas civiltiesībās, tā saknes meklējot romiešu tiesībās. Darba autors ir analizējis nejauša notikuma institūta piemērošanu Latvijas tiesu praksē, kā arī apskatījis nejauša notikuma un tā seku izpratni starptautiskajos privāttiesību vienojošajos dokumentos un ārvalstu tiesību sistēmās. Darbā ir pievērsta pastiprināta uzmanība nejauša notikuma kritēriju analīzei un tā seku izpratnei Latvijas līgumtiesībās, tomēr autors analizē arī nejauša notikuma jēdzienu deliktu tiesībās.

Fortuitous event has been enshrined in Latvian Civil Code since its entry into force in 1937. Nevertheless, in Latvian case law it has not been deeply analysed. In bachelor thesis “Fortuitous Event in Latvian Contract Law”, author continues research of fortuitous event and its legal consequences that has recently begun in jurisprudence, paying particular attention to fortuitous event in contract law. In this research paper author has examined origins of fortuitous event in Latvian Civil law by exploring its roots in Roman law. Author has analysed application of fortuitous event in Latvian case law, as well as, examined its comprehension in international documents of unification of private law and in foreign legal systems. In this research paper main attention has been drawn to requirements and legal consequences of fortuitous event in Latvian contract law, however, author examines fortuitous event in tort law as well.
Fortuitous event in Latvian contract law
Keywords: Juridiskā zinātne; nejaušs notikums; nejaušs šķērslis; civiltiesiskā atbildība; vainojamība; pacta sunt servanda