Laikmetīgo vainagu darinātāju un nēsātāju stāsti Latvijā - Tērauda, Līga (Latvijas Universitāte, 2025)
Vainags latviešu tradicionālajā kultūrā ieņem būtisku simbolisku un rituālu vietu, ko apliecina arheoloģijas, etnogrāfijas un folkloras materiāli. Mūsdienās vainagi kā sievietes galvas rota ieguvuši jaunu aktualitāti – tiek radītas izstādes un performances, vainagi kļūst ne tikai par modes aksesuāriem, skatuves elementiem, komercijas veidu, bet arī par sievietei individuāli svarīgu pašizpausmes un pašapliecināšanās formu. Pētījuma mērķis ir izpētīt laikmetīgo vainagu darināšanas un nēsāšanas nozīmi Latvijā individuālajā un kultūras kontekstā. Tā sasniegšanai tika izvirzīti četri uzdevumi: gūt priekšstatu par vainagu atspoguļojumu arheoloģijas, etnogrāfijas un folkloras materiālā, iepazīties ar pētījumiem; iegūt datus analīzei, anketējot sievietes un veicot intervijas; analizēt iegūtos vainagu darinātāju un nēsātāju stāstus individuālajā un kultūras kontekstā; izdarīt secinājumus. Pētījuma gaitā secināts, ka vainags latviešu kultūrā ieņem nozīmīgu vietu, neraugoties uz to, ka tā nozīmes transformējas un ir pakļauts mūsdienu aktualitātēm, tas kļūst par kultūras simbolu, zīmi, kurā satiekas pagātne, tagadne un nākotne.​

he wreath in Latvian traditional culture holds an important symbolic and ritualistic meaning. This is proven by studies made in the fields of archaeology, ethnography and folklore. Nowadays, wreaths as women’s head decorations have obtained a new meaning – they are displayed in exhibitions and performances and become more than mere fashion accessories, stage elements, or a commodity. They are also of personal importance for women – a medium for expression and self-affirmation. The aim of this research is to explore the meaning of making and wearing contemporary wreaths in Latvia. It is structured as four key points: 1) to get an understanding of how wreaths are reflected in archaeology, ethnography and folklore and to get familiar with research in those areas 2) to obtain data for analysis through questionnaires and interviews 3) to analyse the accounts of wreath makers and wearers in individual and cultural context 4) to make conclusions During the research it was found that a wreath in Latvian culture takes an important place. Even when its meanings change against the influence of today’s reality, it remains a cultural symbol; a symbol where the past, present and future meet. Keywords: traditions, ethnography, head decorations, wreath, traditional culture, nowadays, personal experience stories
Stories of contemporary wreath makers and wearers ir Latvia
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; tradīcijas; etnogrāfija; galvas rotas; vainags; tradicionālā kultūra