Kontrpropaganda PSRS kinomākslā 1970. un 1980. gados: Rīgas kinostudijas mākslas filmas par Rietumu sabiedrību - Zariņš, Toms (Latvijas Universitāte, 2016)
Aptuveni desmit gadu laikā — no 1970. gadu vidus līdz 1980. gadu vidum — Rīgas kinostudijā tika uzņemta virkne specifisku kriminālfilmu — tās bija vairākas televīzijas mākslas filmas, kuru darbība pilnībā norisinās "kapitālistiskajos Rietumos" un kuras vieno kopīgas pazīmes, kas nav raksturīgas citām padomju kinofilmām. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot šo filmu tapšanas īpatnības un to, kā pētāmo filmu veidošanas kontekstā izpaudies padomju kontrpropagandas aspekts. Darbā tiek rekonstruēta piecu kontrpropagandas filmu tapšanas gaita, īpašu uzmanību pievēršot ideoloģiskās funkcijas integrēšanas procesam. Pētījumā secināts, ka mākslas filmas par Rietumu sabiedrību bija savdabīga Aukstā kara parādība, kas sevī iemiesoja starptautiskās politikas, padomju ideoloģisko nostādņu un kinematogrāfijas tendenču sajaukumu.

During 1970s and 1980s specific crime films were made by Riga Film Studio: they all were feature films with the plot set entirely in the "capitalist West". Aforementioned films share unique common features that are not characteristic to other Soviet films. The aim of the Master thesis is to determine the particularities of making the films as well as to clarify how the aspect of Soviet counter–propaganda is manifested in the context of the film–making. The research reconstructs the course of making of the five counter-propaganda films paying specific attention to the process of integrating the ideological function. It is concluded that feature films about the Western society is a peculiar phenomenon of the Cold War era that embodied a mixture of international politics, Soviet ideological beliefs and tendencies of cinematography.
Counter-propaganda in Soviet Cinema during 1970s and 1980s: Feature Films of Riga Film Studio on Western Society
Keywords: Vēsture; padomju; kinematogrāfija; propaganda; kontrpropaganda; Rietumi