Vienlīdzīga darba samaksa Eiropas Savienības tiesībās - Petrovskis, Kristiāns (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba nosaukums ir „Vienlīdzīga darba samaksa Eiropas Savienības tiesībās”. Kopš darba tiesiskās attiecībās ir ienācis stereotips par vīriešu un sieviešu darba samaksu, ir novērojama tendece šīm samaksām atšķirties, respektīvi, esot nevienlīdzīgām. EST nav sniegusi konkrētu vienādas vērtības darba definīciju un tās izpausmes robežas, tādējādi darbinieku darba samaksa var būt pakļauta darba devēja rīcības brīvībai, nosakot sievietēm mazāku samaksu Bakalaura darba mērķis – izvērtēt ES tiesību aktus, kuri ir saistīti ar vienlīdzīgu darba samaksu un diskrimināciju nodarbinātības jomā. Veikt padziļinātu izpēti ES judikatūrā par vīriešu un sieviešu darba samaksas nevienlīdzību, izpētīts vienāds darbs un vienādas vērtības darba nozīmi.

The title of the Bachelor thesis is „Equal work pay in European”. Ever since the stereotipe about the pay of men and women came into the work place, there is a tendecy for unequal pay between men and women. The ECJ has not provided a specific definition of the same value and the limits of its manifestation, so the pay of employees may be subjected to the employer`s discretion in defining women a lower pay. The purpose of the Bachelor`s thesis is to evaluate EU legislation relating to equal pay and discrimination in employment. To conduct in-depth research into EU case law on inequalities in pay for men and women, evaluate the meaning of same work and the importance of eqaul value work.
Equal pay in European Union law
Keywords: Juridiskā zinātne; darba samaksa; vienlīdzīga darba samaksa; vienāds darbs; vienādas vērtības darbs; tiešā diskriminācija