Latvijas kriminālistikas vēsturiskās attīstības pamatposmi - Ločmele, Inese (Latvijas Universitāte, 2011)
Kriminālistika ir zinātne par noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu, kura nemitīgi attīstās, jo mūsdienās attīstoties dažādu nozaru zinātnēm un tehnikai arī cilvēku iespējas pastrādāt noziedzīgus nodarījumus pieaug. Darbs ir veltīts kriminālistikas attīstībai Latvijā. Darba autore sadalīs Latvijas kriminālistikas vēsturisko attīstību pamatposmos : Pirmajā nodaļā autore apskata kriminālistikas attīstību laika posmā no 1919. līdz 1940.gadam, kad tādu jēdzienu kā kriminālistika Latvijā nelietoja, taču viss, kas ar to saistīts, pamazītēm attīstījās. Radās nepieciešamība pēc pastāvīgas iestādes, kurā veikt ekspertīzes, tika sagatavoti pirmie divi Latvijas kriminālistikas eksperti, tika ierosināts Krimināltehniskas kursu (tā toreiz sauca kriminālistiku) iekļaut Latvijas Universitātes juristu mācību procesā. Otrajā nodaļā autore apskata Latvijas kriminālistikas attīstību laika posmā no 1940. līdz 1990.gadam, kad Zinātniskās tiesekspertīzes institūta darbība tika atjaunota 1941.gada 6.novembrī, neizdarot pārmaiņas tā pirmskara struktūrā un pakļautībā. Laikā pēc Otrā pasaules kara kriminālistiskā ekspertīze Latvijā attīstījās divos virzienos, no kuriem pirmais izpaudās kriminālistisko ekspertīžu struktūras radīšanā iekšlietu ministrijas sistēmā, bet otru juridisko virzienu iezīmēja juridiskās mācību iestādes. Trešajā nodaļā autore apskata laika posmu no 1990.gadam līdz 2010.gadam, kad 1991.gadā, mainoties attiecībām starp Latvijas un citu bijušo PSRS republiku tiesībsargājošajām institūcijām, beidzās padomju kriminālistu monopolizētā ietekme uz kriminālistiskās ekspertīzes attīstību Latvijā un attīstījās zināma tendence, kad kriminālistika kā zinātnes nozare attīstās akadēmiskā vidē – augstskolās. Pētījuma darbs sastāv no 46 lapām. Darbs iz izstrādāts saskaņā ar metodiskajiem norādījumiem, kas domāti Latvijas Universitātes studentiem.

Forensic science study investigation of crime and it progress persistlenty because of developing various sciences and technique in nowadays brings for human more chances to commit a crime. This work is devoted for development of forensic science in Latvia. Author of this work will graduate development of forensic science in Latvia in basic stage’s: In first stage author will see over time period from 1919 till 1940 year when notion like forensic science was not used but all what was about it developed slowly. In second stage author will see over time period from 1940 till 1990 year. In third stage author will see over time period from 1990 till 2010 year when developed tendency in which forensic science progress in academic ambiance – institutions of higher education. Study work contains 46 pages. Work is manufactured according to methodical instructions, what is prepared for students in University of Latvia.
Bassic stages of historical development in Latvian criminalistics
Keywords: Juridiskā zinātne