Mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšana Latvijā - Šņigirova, Laura (Latvijas Universitāte, 2013)
Kreditēšanai ir liela nozīme valsts ekonomikas attīstībā, tāpēc stabilitāte banku sektorā ir būtiska. Tā kā Latvijā mazi un vidēji uzņēmumi (MVU) sastāda lielāko īpatsvaru no kopējā uzņēmumu skaita, tas paver plašas kreditēšanas iespējas bankām. Taču MVU kreditēšana tiek uzskatīta kā par bankai riskantāku nekā lielo uzņēmumu kreditēšana. Tāpēc liela nozīme ir rūpīgai potenciāla aizņēmēja un darījuma izvērtēšanai, lai ierobežotu riskus un saglabātu stabilitāti ne tikai individuālu banku līmenī, bet arī visas valsts ekonomikas līmenī. Šajā darbā tiek pētīti faktori, kuriem jāpievērš uzmanība, kreditējot MVU. Kā arī tiek sniegti priekšlikumi galvenajām kreditēšanā iesaistītājām pusēm – bankām kā aizdevējiem, MVU kā potenciālajiem klientiem un sektoru regulējošām institūcijām kā līdzsvara saglabātājiem kreditēšanas procesā. Atslēgvārdi: MVU, kreditēšana, banku darbība

Crediting has significant role in the economic development of the country, thus stability in the banking sector is important. As small and medium enterprises (SME) comprise a major part of the number of companies in Latvia, it provides great crediting opportunities for banks. However, SME crediting is considered as more risky than crediting of large companies. Therefore careful analysis of potential borrower and deal is important, in order to limit risks and maintain stability not only on the individual bank level but also at the national economy level. In this work factors that should be addressed when crediting SME are analysed. As well as proposals for main stakeholders in crediting process are offered – banks as lenders, SME as borrowers and regulatory authorities as the ones ensuring balance in crediting process. Key words: SME, crediting, bank sector
Crediting of small and medium sized enterprises in Latvia
Keywords: Vadībzinātne