Pagasttiesas darbība socializācijas risku mazināšanā daudzbērnu ģimenēs. - Medne, Līga (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbs veikts uz Gulbenes rajona Lejasciema pagasta padomes bāzes. Darba mērķis: Analizēt socializācijas riskus daudzbērnu ģimenēs un izveidot starpinstitucionālo sadarbības programmu socializācijas risku mazināšanai daudzbērnu ģimenēs un daudzbērnu ģimeņu atbalsta grupas programmu. Darba uzdevumi: 1.Veikt literatūras analīzi par socializācijas jautājumiem, ģimeņu veidiem un socializācijas risku mazināšanas iespējām daudzbērnu ģimenēs. 2.Veikt pētījumu un apkopot tā rezultātus par daudzbērnu ģimeņu vajadzībām Gulbenes rajona Lejasciema pagastā. 3.Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, izstrādāt darbības programmu, kuras rezultātā uzlabotos daudzbērnu ģimeņu situācija pagastā. Darba teorētiskajā daļā ir analizēta gan latviešu, gan ārzemju literatūra par socializācijas jautājumiem, ģimeņu veidiem un socializācijas risku mazināšanas iespējām daudzbērnu ģimenēs. Darba praktiskajā daļā, pamatojoties uz veikto izpēti, ir analizēta daudzbērnu ģimeņu situācija Gulbenes rajona Lejasciema pagastā un izstrādāta programma daudzbērnu ģimeņu atbalstam pagastā. Ģimeņu atbalsta programmā ir akcentētas trīs daļas: 1.Ģimeņu izglītošana. 2.Sociālās palīdzības pakalpojumi. 3.Atbalsta grupas daudzbērnu ģimenēm izveidošana. Diplomdarbam izvirzītais mērķis ir sasniegts.

Base: Lejasciems Rural municipality in Gulbenes region. Aim: Analyse of socialization risks in large families. Make a cooperation programme about curtailing of socialization risks in large families. Make a programme for a group, which supports large families. Tasks: 1. Analyse of literature about socialization questions, what kind of families are there in municipality and possibilities for curtailing of socialization risks in large families. 2. Make a research and summarize rezults of it about reguirements in large families in Lejasciems Gulbenes region. 3. Make a programme, which is made on results of researching and in that way situation will be better with large families. There is an analyse of Latvian and foreign literature about theses problems, that is curtailing of socialization risks in large families. In practical part there is an analyse of families and it is based on research about them. In our rural municipalitie is made support programme for large families. It is consists of three parts: Education of families. Service of social emergency. Making of support group for large families. The aim of work is reached.
Activities of the local court for curtailing the socialization risks in large families.
Keywords: Sociālais pedagogs [fakultāte]