Latvijas Padomju rakstnieku savienības valdes ietekme uz literāro procesu (1956–1969) - Eversone, Madara (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā aplūkota Latvijas Padomju rakstnieku savienības ietekme uz literāro procesu no 1956. līdz 1969. gadam, izvērtējot, cik lielā mērā Rakstnieku savienības valde pakļāvās komunistiskās partijas direktīvām un kāda bija valdes lēmumu suverenitātes pakāpe. Pētījuma mērķis ir konstatēt un analizēt metodes un veidus, ar kādiem savienības valde organizēja un kontrolēja literāro procesu Latvijā atbilstoši politiskajām un ideoloģiskajām pārmaiņām PSRS varas struktūrās. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika izpētīti Latvijas Valsts arhīvā pieejamie Rakstnieku savienības valdes sēžu un komunistiskās partijas pirmorganizācijas dokumenti. Būtiska nozīme bija Rakstnieku savienības V kongresam 1965. gadā, pēc kura Rakstnieku savienība kļuva par sava veida radošās inteliģences patvērumu un spēcīgi ietekmēja turpmāko literāro procesu. Atslēgas vārdi: Rakstnieku savienība, Padomju savienība, 50.–60. gadi, latviešu literatūra, kultūrpolitika

The present paper examines the influence of the Board of the Latvian Soviet Writers’ Union on the literary process (1956–1969), assessing the Board’s obedience to the Communist Party and the degree of independence in the Board’s decision-making. The goal of this paper is to describe and analyse the Board’s methods for organising and controlling the literary process in Latvia in accordance with the political and ideological changes in the Soviet authorities. To accomplish this, the author of the paper analysed various documents belonging to the Board and the Communist Party available at the National Archives of Latvia. The Board’s congress in 1965 was particularly important in this regard. After the congress, the Board became a sanctuary to the intelligentsia and had a big impact on the literary process. Keywords: Writers’ Union, the Soviet Union, the 1950s–the 1960s, Latvian literature, cultural policy.
Influence of Board of Latvian Soviet Writers’ Union on Literary Process (1956–1969)
Keywords: Filoloģija; Rakstnieku savienība; Padomju savienība; 50.–60. gadi; latviešu literatūra; kultūrpolitika