Simbolisms Edvarta Virzas dzejoļu krājumā „Biķeris” - Baumane, Līvija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā „Simbolisms Edvarta Virzas dzejoļu krājumā „Biķeris”” pētīts, kā E. Virzas dzejoļu krājumā „Biķeris” (1907) iemiesota simbolisma poētika, izvirzot mērķi pierādīt, ka šis darbs latviešu literatūras vēsturē uzskatāms par mākslinieciski pilnīgāko, veiksmīgāko simbolisma estētikas realizāciju. Tiek raksturota simbolisma izveide, stilistika un tēlainība, ieskicējot galvenās virziena idejas un stilistiku. Tiek skatīta arī dekadences parādība Latvijas kultūrā un iezīmēta E. Virzas „Biķera” būtiskā loma laikmeta kontekstā. Dzeja „Biķerī” tiek analizēta simbolistisko tēlu un motīvu aspektā, tā secinot, ka radīti simbolisma estētikai tipiski daudznozīmīgi, sarežģīti traktējami tēli (sieviete, ziedi, dārzs, nakts u. c.). Dzejas analīzē konstatēta tieša sasaiste ar simbolisma estētikai raksturīgo. Atslēgas vārdi: simbolisms, Edvarts Virza, krājums „Biķeris”, simbolistiskie tēli, dekadence.

The research of Bachelor paper „Symbolism in the poem collection „Bikeris” by Edvarts Virza” focused on book of poems „Bikeris” (1907) by E. Virza and on the symbolist poetics involved in it, setting up the objective to prove, that particularly this work in Latvian literature is considered to be most absolute, successful realization of symbolism aesthetics. Creation of symbolism, stylistics and picturesqueness are being described, sketching main ideas of the direction. The „decadence” presence in Latvian culture is also touched on and the significant role of E. Virza „Biķeris” in the period context is sketched. The poetry in „Bikeris” has been analyzed in symbolism theme and character sketch aspect, resuming, that creation of typical for symbolism aesthetics expressive and complicated in interpretation characters (woman, flowers, garden, night, etc.) is observed. A tight connection with typical for symbolism aesthetics has been revealed in the poetry. Key words: sybolism, Edvarts Virza, collection „Biķeris”, symbolical images, decadence.
Symbolism in the Poem Collection „Bikeris” by Edvarts Virza
Keywords: Filoloģija