Homoseksuālu personu vecāku tiesības Eiropā - Draudiņa, Māra (Latvijas Universitāte, 2016)
Šajā maģistra darbā ilustrētā pamatproblēma attiecināma uz Eiropā un tai skaitā Latvijā pastāvošo diskriminējošo situāciju gan attiecībā pret homoseksuālām personām un viendzimuma pāriem, gan arī pret viendzimuma ģimenēs augošiem bērniem, kas izriet no tiesiskā regulējuma neesamības lielā daļā Eiropas Padomes dalībvalstu attiecībā uz viendzimuma ģimeņu tiesiskajām attiecībām, kā rezultātā tiek ierobežotas šo personu tiesības uz ģimenes dzīvi. Darba mērķis ir noskaidrot, kāds regulējums ir radīts dažādās Eiropas valstīs, lai homoseksuālas personas varētu īstenot vecāku tiesības un tiktu ievērotas bērnu labākās intereses, kā arī izpētīt Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi šajos jautājumos un attiecīgi izvērtēt, kāds tiesiskais regulējums jārada, lai Eiropas valstīs un it īpaši Latvijā tiktu ievērotas Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā paredzētās cilvēktiesības un Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksē izstrādātie principi.

The main problem that is illustrated in this master’s thesis is attributable to the existing discriminatory situation in Europe and also in Latvia regarding both homosexual people and same-sex couples, and the children growing up in same-sex families, that follows from the lack of legislation in a lot of the member states of the Council of Europe regarding the legal relationship in same-sex families, that results in restricting the right to family life for these people. The aim of this thesis is to enucliate what kind of legislation has been created in different European states so that homosexual people could excercise their parental rights and the best interests of a child would be respected, to enucliate the practice of the European Court of Human Rights and thus determine what kind of legislation should be created in European countries and especially in Latvia, so that the human rights secured in the European Convention on Human Rights and the principles developed in the practice of the European Court of Human Rights would be complied.
The Parental rights of Homosexual People in Europe
Keywords: Juridiskā zinātne; Diskriminācija, balstoties uz seksuālo orientāciju; tiesības uz ģimenes dzīvi; vecāku tiesības; bērna labākās intereses; homoseksualitāte