Vietniekvārdu deiktiskās funkcijas sociālā tīmekļa vietnē „twitter.com” - Kalniete, Madara (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba temats ir „Vietniekvārdu deiktiskās funkcijas sociālā tīmekļa vietnē twitter.com”. Maģistra darba mērķis ir izpētīt teorētisko literatūru par vietniekvārdiem, deiksiem un analizēt vietniekvārdu deiktiskās funkcijas sociālā tīmekļa vietnē www.twitter.com. Pētāmais materiāls eksceprēts no ikdienas saziņas tviterī un no tvitera diskusijām par konkrētu tematu – 2015. gada Eirovīzijas dziesmu konkursu un 2015. gada Pasaules čempionātu hokejā. Maģistra darbā ir trīs nodaļas. Pirmajā nodaļā „Deiksi un to lietojums sociālā tīmekļa vietnē twitter.com” ir aprakstīts tvitera runas žanrs un konteksta nozīme deiksu analīzē. Otrajā nodaļā „Vietniekvārdu un deiksu raksturojums” ir apkopota literatūra par personu un norādāmajiem vietniekvārdiem un deiksu izpratni. Trešajā nodaļā „Latviešu valodas vietniekvārdu deiktisko funkciju analīze sociālā tīmekļa vietnē twitter.com” ir no tvitera ekscerpēto vietniekvārdu analīze.

The topic of the Master’s thesis is “Deictic Functions of Pronouns in Social Network Service twitter.com”. The aim of this Master’s thesis is to study theoretical literature about pronouns and deixis, and analyse deictic functions of Latvian pronouns in the social network service twitter.com. The excerpted material for this research are sorted in two groups – colloquiall speech from private communication in Twitter and tweets from Twitter discussions abot definite subject – Eurovision Song Contest 2015 and Ice Hockey World Championship 2015. The Master’s Paper Consist of three main sections. In first section “Deixis and their usage in social network service twitter.com” a description of the twitter speech genre is provided, as well as insight into the significance of context in deixis analysis. The second section “The Descrtiption of person pronouns, demonstrative pronouns and deixis” displays the gathered literature about personal and demonstrative pronouns, and comprehension of deixis. In the third section “Deictic functions of Latvian pronouns in social network service twiter.com” is the analysis of pronouns excerpted from Twitter. Key words: pronouns, deixis, context, speech event, tweet, definite article, descriptive approach
Deictic Functions of Pronouns in Social Network Service ”twitter.com”
Keywords: Filoloģija; vietniekvārdi; deiksi; konteksts; saziņas situācija; noteiktais artikuls