Kvalificēta darbaspēka emigrācijas analīze Latvijā - Kručkauskaite, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2011)
Pētījuma pamatideja ir noskaidrot Latvijas iedzīvotāju emigrācijas ietekmi uz Latviju. Lai izvērtētu novērojamās iedzīvotāju emigrācijas radītos draudus darba tirgum un meklētu risinājumu tika veikts maģistra darba pētījums par Latvijas iedzīvotāju un ES starpvalstu emigrāciju, kā arī veikta ietekmējošo faktoru un cēloņu analīze. Maģistra darba mērķis ir veikt kvalificēta darbaspēka emigrācijas analīzi Latvijā, pamatojoties uz Latvijas darbaspēka tirgus struktūras izmaiņām un ES starptautisko kustības migrācijas esošo potenciālu. Balstoties uz maģistra darba izvirzīto mērķi, autore izvirza sekojošus darba uzdevumus - veikt darbaspēka emigrācijas un mobilitātes teorētisko aspektu izpēti ar nolūku noskaidrot ietekmi uz valsts ekonomiku, to svarīgumu un lomu, kā arī tās rašanas iemeslus, formas, iespējamās problēmas un īpatnības; izanalizēt darbaspēka migrācijas reglamentējošo likumdošanu Latvijā un ES valstīs, kā arī sniegt rekomendācijas tās pilnveidošanai; veikt Latvijas un citu ES valstu emigrācijas attīstības tendenču salīdzinošo analīzi; veikt pētījumu par kvalificēta darbaspēka emigrāciju uz ārvalstīm. Darba gaitā tika apskatīta emigrācija no teorētiskā viedokļa, raksturota statistiskā informācija un veikts maģistra darba autores pētījums „Kvalificēta darbaspēka emigrācija uz ārvalstīm”, kurā autore noskaidroja respondentu viedokli ar emigrāciju uz ārvalstīm darba meklējumos. Maģistres darba autores veiktajā pētījumā tika izmantota kvantitatīvā pētījuma metode – anketēšana ar tiešiem intervētājiem un interneta anketas. Atslēgvārdi: migrācija, emigrācija, darbaspēks, darba tirgus migrācija.

The basic idea of the study is to clarify the Latvian emigration impact on the Latvia. To assess the observed emigration threat posed by the labor market and search for a solution was made Master of the survey of Latvian residents about the EU and international emigration, as well as the impact of factors and root cause analysis. Master's work is carried out efficiently drain Latvian analysis, based on the Latvian labor market structural changes in the EU and the international movement of migratory potential. Based on the master's work goal, the author puts forward the following terms of reference - to drain and mobility of theoretical research in order to ascertain the impact on the national economy, their importance and role, as well as its causes, forms, potential problems and characteristics, to analyze labor migration legislation governing the Latvian and EU countries, as well as make recommendations for its improvement; of Latvian and other countries of emigration trends in comparative analysis of a study on the emigration of skilled labor to foreign countries. The group deals with emigration from the theoretical point of view, describes the statistical information and conducted master thesis the authors study “The emigration of qualified workers to foreign countries” in which the author looked at respondents' opinion of emigration to foreign countries to seek employment. Master of the author's study used quantitative research method - survey by direct interview and online questionnaires. Keywords: migration, emigration, labor, labor migration.
Analysis of the emigration of skilled labor in Latvia
Keywords: Ekonomika