Digitālo signālu procesoru pielietošana optisko aberāciju mērīšanā - Dārzniece, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 29 lapaspusēm. Tas satur 18 attēlus, 22 atsauces uz literatūras avotiem un 5 formulas. Aprakstīta jauna metode cilvēka acs aberāciju mērīšanai un pārbaudei, izmantojot digitālo signālu procesorus. Procedūra ietver aberāciju kartes sadalīšanu paralēlos vektoros un to fāžu noteikšanu. Darbā aplūkota aberāciju raksturošana, izmantojot optiskās litogrāfijas fāžu plates, un to pielietojums difrakcijas attēlu analīzei. Metode ietver pelēko toņu fotoreģistra un bezkontakta profilometra izmantošanu aberāciju kartēšanai un precizitātes novērtēšanai. Pētījums piedāvā jaunu metodi aberāciju aprēķināšanai cilvēka acīs oftalmoloģijā un optometrijā. Rezultāti uzsver metodes priekšrocības un efektivitāti salīdzinājumā ar citām pieejām.

The work is written in Latvian on 29 pages. It contains 18 figures, 22 references to literature sources and 5 formulas. A new method for measuring and testing aberrations of the human eye using digital signal processors is described. The procedure involves dividing the aberration map into parallel vectors and determining their phases. The paper deals with the characterization of aberrations using optical lithography phase plates and their application to the analysis of diffraction images. The method involves the use of a grayscale photo-register and a non-contact profilometer for aberration mapping and accuracy assessment. The study offers a new method for calculating aberrations in human eyes in ophthalmology and optometry. The results highlight the advantages and effectiveness of the method compared to other approaches.
The Application of Digital Signal Processors in Optical Aberration Measurements
Keywords: Fizika; acs aberācija; pelēko toņu fotorezists; Zernike koeficienti; izšķirtspēja