Musulmaņu galvassegu nēsāšanas aizlieguma tiesiskie aspekti - Rudusāne, Vladlena (Latvijas Universitāte, 2011)
Musulmaņu galvassegas nēsāšanas tiesiskais regulējums ir viens no aktuālākajiem cilvēktiesību jautājumiem gan Eiropas valstīs, gan citur pasaulē. Pēdējo piecpadsmit gadu laikā vairākās valstīs tika aizliegta musulmaņu galvassegas nēsāšana mācību iestādēs, darba vietās vai sabiedriskās vietās; visskaļākās debates bijušas Eiropā, kur musulmaņi ir lielākā reliģiskā minoritāte. Personas, kurām galvassegas nēsāšana tika liegta, šādus aizliegumus ir pārsūdzējušas, pamatojot to ar tiesību uz reliģiju ierobežošanu, taču lielākoties viņu prasījumi tikuši noraidīti. Šī darba mērķis ir noskaidrot tiesisko pamatojumu musulmaņu galvassegas nēsāšanas aizliegumam un analizēt, kā šāds aizliegums ir savienojams ar tiesībām uz reliģiju un vai tas attaisno tiesību uz reliģiju ierobežošanu. Tika izpētīti starptautiski un reģionāli cilvēktiesību aisargājošie tiesību normatīvie akti, kas aizsargā tiesības uz reliģiju, un analizēta valstu tiesu prakse, kas skar musulmaņu galvassegas nēsāšanas ierobežojumus. Autore analizē sekulārismu, dzimumu līdztiesību, sabiedrisko drošību un citu personu tiesību un brīvību aizsardzību kā galvenos Eiropas valstu tiesiskos pamatojumus, aizliedzot nēsāt musulmaņu galvassegu. Tiek analizēta Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse un tās piemērotā „rīcības brīvības doktrīna” musulmaņu galvassegu lietās. Pētījums aptver ne tikai Eiropas reģionu, bet arī musulmaņu galvassegu nēsāšanas tiesisko regulējumu Islāma valstīs, citās reliģiski neitrālās pasaules vastīs un starptautisko tribunālu praksi, tādējādi parādot gan dažādu pieeju šī jautājuma risināšanā dažādās valstīs, gan arī kopīgās iezīmes. Autore cer, ka šis zinātniskais darbs varēs sniegt priekšstatu par vienu no aktuālākajiem cilvēktiesību jautājumiem mūsdienās: musulmaņu galvassegas nēsāšanas aizlieguma Eiropā un pasaulē tiesiskajiem aspektiem.

The legal order of wearing the Islamic headscarf is one of the most current human rights issues both in European countries and worldwide. In the last fifteen years wearing of Islamic headscarf was prohibited in many countries in education institutions, work places and public places, most notorious debates being in Europe, were Muslims are the largest religious minority. The aim of this work is to determine legal basis for prohibition to wear the Islamic headscarf and to analyze how this prohibition reconciles with the right to religion and whether it justifies the limitations of the right to religion. Those international and regional human rights instruments protecting the right to religion have been studied and the case law dealing with the limitations of wearing of Islamic headscarf have been analyzed in this work. The author has analyzed secularism, gender equality, public security and the protection of rights and freedoms of others, which are most important legal grounds of European states, when prohibiting the wearing of Islamic headscarf. The case law of the European Court of Human Rights and its application of the margin of appreciation doctrine was also analyzed. The study covers the legal order of wearing the Islamic headscarf not only in European States, but also Islamic States, other religiously neutral countries of the world and the case law of international tribunals, thus showing both the different approaches in regulating this issue in different countries and the common aspects. The author hopes, that this work will show insight into one of the most current human rights issues in the modern world: the legal aspects of the prohibition of wearing the Islamic countries in Europe and worldwide.
Legal aspects of Islamic headscarf ban
Keywords: Juridiskā zinātne