Rotaļa kā runas attīstības veicinātāja 2 - 3 gadus veciem bērniem - Ābelīte, Inta (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba autores, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studentes Intas Ābelītes, mērķis ir teorētiski un praktiski izpētīt rotaļu nozīmi 2 – 3 gadus vecu bērnu runas attīstības veicināšanā. Pētījums ir aprakstīts divās nodaļās un septiņās apakšnodaļās. Teorētiskajā daļā tiek analizētas zinātniskās literatūras atziņas par: • runas un valodas jēdzienu; • 2 – 3 gadus vecu bērnu runas attīstības īpatnībām; • par rotaļas būtību un nozīmi jaunākā pirmsskolas vecuma posmā. Empīriskajā daļā ir pētījums par: •bērnu runas attīstības veicināšanu rotaļās – kā attīstās bērnu runa, ja bērni ikdienā tiek iesaistīti rotaļās; • bērnu raksturojums un pētījuma analīze. Pētījuma rezultāti ir atainoti tabulās, lai salīdzinātu bērnu runu pētījuma sākumā un beigās. Darbs ir atspoguļots 45 lapaspusēs, tajā ir 5 tabulas, 8 attēli un 5 pielikumi, kā arī iekļauti 34 literatūras un citi avoti. Pētnieciskajā darbā apstiprinājās, ka rotaļa ir 2 – 3 gadus vecu bērnu runas attīstību veicinoša, kā arī tas, ka vēl sekmīgāka ir runas attīstība, ja izmanto vecumposmam atbilstošas rotaļas un spēju ieinteresēt.

The aim of the author of the work, Inta Abelite, student of the Faculty of Pedagogy, Psychology and Art of the University of Latvia, is to study the theoretical and practical aspects of the role of play in promoting the development of the speech of 2 to 3year old children. The study is described in two chapters and seven sub-chapters. The theoretical part analyzes scientific literature on: • speech and language concepts; • the peculiarities of speech development in children aged 2 to 3 years; • the nature and importance of the play in the youngest preschool age. In the empirical part there is a study on: • promoting the development of children's speech in play - how children are developing when children are involved in play routines; • characterization of children and analysis of the research. The results of the study are presented in tables to compare children's speeches at the beginning and end of the study. The work is presented in 45 pages, it contains 5 tables, 8 pictures and 5 annexes, and includes 34 literature and other sources. The research confirmed that the play is encouraging the development of speeches of children aged 2 to 3 years, and that speech development is even more successful if age-appropriate games and ability to interact are used.
The Game of the Child as a Speaker in the Development of 2 to 3 Year Old Children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; runas attīstība; rotaļa; pirmsskola; 2 - 3 gadus veci bērni