Augsnes struktūragregātu stabilitātes novērtēšanas metodes aprobēšana Latvijas apstākļiem - Zadiņa, Māra (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā ir aprakstīta augsnes struktūragregātu stabilitātes nozīme augsnes auglības veidošanā, kā arī ir apzināti nozīmīgākie augsnes struktūragregātu stabilitātes ietekmējošie faktori. Pirmo reizi Latvijā ir veikts salīdzinājums starp divām vienkāršākajām augsnes struktūragregātu stabilitātes novērtēšanas metodēm un veikta to aprobēšana Latvijas apstākļiem 45 parauglaukumos, kas atrodas Zemgales līdzenumā Svētes pagasta teritorijā. Bakalaura darba mērķis: Noskaidrot augsnes struktūragregātu stabilitātes vizuālās novērtēšanas metodes un veikt šo metožu aprobēšanu Latvijas apstākļiem. Pētījuma rezultātā ir konstatētas likumsakarības starp augsnes struktūragregātu stabilitāti un to ietekmējošiem vides apstākļiem, veikts pielietojamo metožu izmantošanas iespēju novērtējums, kā arī sniegti problēmu risinājumi Latvijas apstākļiem. Atslēgas vārdi: augsne, struktūragregāti, stabilitāte, vides faktori.

The bachelor work describes significance of soil aggregates stability’s role on soil fertility as well as the most important factors that influence soil aggregate stability and formation were studied. For the first time in Latvia a comparison has been realized between two soil aggregates stability evaluation methods, as well as an approbation of it within 45 sampling plots in Latvia, which are located in Zemgale plain in Svete parish area. The aim of the research is to ascertain the visual assessment methods of soil aggregates stability and perform approbation of these methods for environmental conditions of Latvia. The results of research shows relationships between soil aggregates stability and the influencing environmental conditions. It was carried out an assessment of possibilities of used methods as well as solutions of problems for the environmental conditions of Latvia. Key words: soil, aggregates, stability, environmental factors
Approbation of Soil Aggregates Stability Assessment Methods in Latvia
Keywords: Vides zinātne