Nitinola matricas ar bioaktīvo slāni izveide pielietojumam asinsvadu ķirurģijā - Jevčuks, Germans (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba mērķis bija izpētīt Nitinola matricas ar bioaktīvo slāni biosaderību un izvērtēt tās priekšrocības salīdzinājumā ar Nitinolu. Lai sasniegtu mērķus, tika veikta izpēte un apkopoti aktuālie zinātniskie dati par Nitinola pielietošanu asinsvadu ķirurģijā, plazmas elektrolītiskās oksidācijas Nitinola izveidi un biosaderību, nanodimantu biosaderību. Tika veikta Nitinola plazmas elektrolītiskā oksidēšana un iegūto biomateriālu raksturošana ar skenējošo elektronu mikroskopa metodi. Tika apstrādāti nitinola ar bioaktīvo nanodimantu pārklājumi un veikta to raksturošana ar fizikālām metodēm. Eksperimentāli tika izpētīta Nitinola matricas ar bioaktīvo nanodimantu slāņu biosaderība ar cilvēka fibroblastu šūnām. Tika salīdzināta Nitinola biosaderība un Nitinola matricas biosaderība ar bioaktīvo slāni.

The aim of the work is to explore the biocompatibility of the Nitinol matrices with the bioactive layer and to estimate its benefits compared to Nitinol. To achieve the objectives, research was carried out and pooled up-to-date scientific data on the use of Nitinol in vascular chemistry, the establishment of plasma electrolytic oxidated Nitinol and biocompatibility, and the biocompatibility of the nanodiamonds. A method of electrolytic oxidation and characterization of the plasma of Nitinol was performed in biomaterials using scanning electron microscopes. Nitinol was treated with a coating of bioactive nanodiamond and characterized by physical methods. An experimental study of the biocompatibility of the Nitinol matrix with its bioactive nanodiamond layers with human fibroblast cells. The biocompatibility of Nitinol was compared to the biocompatibility of the Nitinol matrix with the bioactive layer.
Formation of bioactive layer on Nitinole scaffolds for vascular surgery
Keywords: Farmācija; Nitinols; plazmas elektrolītiskās oksidācija pārklājums; detonācijas nanodimants; fibroblasti; biosaderība