Jauniešu viedoklis par HIV inficēšanas riska faktoriem un preventīviem pasākumiem - Tarusina, Inese (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Jauniešu viedoklis par HIV inficēšanas riska faktoriem un preventīviem pasākumiem”. Tēmas aktualitāti nosaka augsts HIV inficēšanas līmenis Latvijā. Darba mērķis ir noskaidrot jauniešu viedokli par HIV inficēšanas riska faktoriem un preventīviem pasākumiem to ierobežošanā. Darba mērķa sasniegšanai tika izvirzīti 6 pētnieciskie uzdevumi: 1.Analizēt zinātniskās literatūras avotus par HIV infekcijas riska faktoriem un preventīviem pasākumiem. 2.Izpētīt un pielietot D. Džonsones teoriju. 3.Izstrādāt pētniecības darba instrumentu – aptaujas anketu. 4.Veikt aptauju starp jauniešiem vecumā 18-25 gadiem, lai noskaidrotu jauniešu viedokli par HIV inficēšanas riska faktoriem un preventīviem pasākumiem. 5.Apkopot un analizēt iegūtos datus. 6.Izdarīt secinājumus jauniešu viedoklim par HIV inficēšanas riska faktoriem un preventīviem pasākumiem. Hipotēze: Jaunieši savus viedokļus par HIV inficēšanas riskiem un preventīviem pasākumiem novērtē kā labu. Darba gaitā hipotēze apstiprinājās. Lielākā daļa aptaujāto jauniešu savas zināšanas par HIV infekciju novērtēja kā labas. Tika noskaidrots, ka lielākajai daļai jauniešu ir labas zināšanas par infekcijas transmisiju, simptomiem un profilakses pasākumiem. Lai sasniegtu darba mērķi, tika izmantota kvantitatīva metode, kuras instruments bija aptaujas anketa. Bakalaura darbs sastāv no: ievada, literatūras analīzes par HIV infekciju, pētījuma rezultātiem, secinājumiem.

The topic of the bachelor's thesis is "Young people's opinion about risk factors and preventive measures of HIV infection". The relevance of the topic was determined by the high level of HIV infection in Latvia. The aim of the work is to find out the opinions of young people about the risk factors of HIV infection and preventive measures to limit them. In order to achieve the goal of the work, 6 research tasks were set: 1.Analyze the sources of scientific literature on HIV infection risk factors and preventive measures. 2.Study and apply D. Johnson's theory. 3.Develop a research work tool - a survey questionnaire. 4.Conduct a survey among young people aged 18-25 years to find out their opinion about the risk factors of HIV infection and preventive measures. 5.Collect and analyze the obtained data. 6.Draw conclusions about the opinion of young people about the risk factors of HIV infection and preventive measures. Hypothesis: Young people rate their opinions about the risks of HIV infection and preventive measures as good. During the work, the hypothesis was confirmed. Most of the interviewed young people rated their knowledge about HIV infection as good. It was also confirmed that the biggest part of the youth have good knowledge about infection transmission, symptoms, and preventive measures. To achieve the goal of the work was used quantitative method that is the instrument which is a survey questionnaire. The bachelor thesis includes an introduction, literature analysis on HIV infection, research and their results, and conclusions.
Young people's opinion about risk factors and preventive measures of HIV infection
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; HIV; AIDS; Infekcija; Jaunieši; Transmisija