Iedzīvotāju un apdzīvojuma struktūras izmaiņas Gailīšu pagastā (20. gs. vidus – 21.gs. sākums) - Priedols, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs veltīts iedzīvotāju un apdzīvojuma struktūras izmaiņu izpētei Gailīšu pagastā. Bakalaura darba mērķis ir analizēt apdzīvojuma struktūras un iedzīvotāju izmaiņas Gailīšu pagastā 20. gadsimta beigās – 21. gadsimta sākumam, izvērtēt apdzīvojuma struktūras ietekmi uz cilvēku dzīvi šodien. Darbs sastāv no 5 nodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikuma. Pirmajā nodaļa ir aprakstīti galvenie izmantotie literatūras avoti un metodes. Otrajā nodaļā ir aplūkota apdzīvojuma struktūra Latvijā - apdzīvojuma jēdziens, apdzīvoto vietu klasifikācija un apdzīvojuma struktūras attīstība Latvijā. Trešajā nodaļā ir sniegts Gailīšu pagasta vispārīgs raksturojums – ģeogrāfiskais stāvoklis, īss vēsturiskais apskats un fizioģeogrāfisko raksturojumu. Ceturtajā nodaļā ir raksturots Gailīšu pagasta iedzīvotāju sastāvs – iedzīvotāju skaits un tā izmaiņas dabiskās un mehāniskās kustības ietekmē, vecuma un dzimuma struktūra, kā arī nacionālais sastāvs. Piektajā nodaļā ir raksturota Gailīšu pagasta apdzīvojuma struktūra; tās attīstība un noteicošie faktori. Atslēgas vārdi – Gailīšu pagasts, iedzīvotāju sastāvs, apdzīvojums.

The bachelor paper is dedicated to the examination of inhabitants and settling structure changes in Gailīši pagasts (parish). The goal of the paper is to analyse the changes of the settling structure and inhabitants in Gailīši pagasts during the end of 20th century to the beginning of 21st century, to evaluate the influence of settling structure on peoples’ everyday lives. The bachelor paper consists of 5 chapters, conclusions, bibliography and appendix. First chapter gives information about main literature sources and methods used. In the second chapter settling structure in Latvia is examined – the concept of settlement, classification of settlements and development of settling structure in Latvia. A general description of Gailīši pagasts is given in third chapter – geographical conditions, short historical review and description of physical geography. In fourth chapter there is information about inhabitant structure in Gailīši pagasts – amount and its changes under the influence of natural and mechanical movement, age and gender structure and also national structure. In fifth chapter settling structure, its development and determinants in Gailīši pagasts are described. Key words – Gailīši pagasts, structure of inhabitants, settlement.
Change of population and settlement structure of the Gailīši pagasts, Bauska district (middle 20th century – beginning 21st century)
Keywords: Ģeogrāfija