Pamatvajadzību un tiesību nodrošināšana ieslodzītajām personām ieslodzījuma vietās - Zaharevska, Aiga (Latvijas Universitāte, 2019)
Cilvēktiesības ir viens no apspriestākajiem tematiem mūsdienu sabiedrībā, jo katrs cilvēks vēlas saņemt to, kas viņam ir garantēts tiesību avotos. Kā darba autore vēlāk darbā norāda, arī ieslodzītie ir cilvēktiesību subjekti, tomēr viņi ir šajā ziņā īpaši ar to, ka viņiem piemītošās cilvēktiesības tiek ierobežotas, bet būtiski ir saprast, cik lielā mērā šie ierobežojumi var tikt noteikti un vai tie nepārkāpj personas tiesības. Tieši atsevišķo tiesību un pamatvajadzību, ko savā darbā apskata autore, ierobežošana, nodrošināšana, ierobežojumu robežas un ieslodzītajiem noteiktās normas ir darba pamatā, ko autore aplūko un dod savu redzējumu par tiem. Pētījuma mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apzināt ieslodzīto atsevišķas tiesības un pamatvajadzības, to saturu, regulējumu un praktisko nodrošināšanu ieslodzījuma vietās. Uzdevumi ir aplūkot pēc iespējas plašāku avotu klāstu, lai iegūtu visaptverošāko ieskatu darba tēmā, aptaujāt ieslodzītos, lai uzzinātu viņu subjektīvo viedokli par viņiem garantētajām tiesībām, kā arī analizēt tiesu praksi, lai saprastu galvenos problēmjautājumus. Darba rezultātā autore vēlas sniegt ierosinājumus par iespējamiem normatīvo aktu grozījumiem un pievērst uzmanību jautājumiem, kuri rada problēmas ieslodzītajiem, kamēr viņi atrodas ieslodzījumā.

Human rights are one of the most discussed topics in the modern society, because every person wants to get what he/she is guaranteed in sources of law. As the author of the Thesis later points out, prisoners are also human rights subjects, but they are special subjects because the fact that their inherent human rights are restricted; however, it is important to understand to what extent these restrictions can be imposed and whether they do not violate the rights of a person. Just the restricting, securing, limiting the restrictions of the individual rights and basic needs of the prisoners and the norms set for prisoners are forming the basis of the Thesis that the author analyzes and gives her opinion about. The purpose of the research is to identify as far as possible the prisoners’ individual rights and basic needs, their content, regulation and practical protection and observance in prisons. The tasks are to go through the widest possible range of sources to get the most comprehensive insight into the topic of the Thesis, to ask questions to prisoners in order to find out their subjective opinion about the rights they are guaranteed, as well as to analyze case law to understand the key issues. As a result of the work, the author wishes to make proposals regarding possible amendments to the laws and regulations and to pay attention to issues that cause problems for prisoners while they are in prison.
Insurance of basic needs and rights to prisoners in imprisonment facilities
Keywords: Juridiskā zinātne; Cilvēktiesības; Ieslodzītie; Ieslodzījuma vieta; Veselība; Uzturs