Seksisms D. Ličkovska rakstos un lasītāju vēstulēs žurnālā „Lilit” (2005. gada marts ─ 2006. gada aprīlis) - Auzāne, Olita (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs „Seksisms Dmitrija Ličkovska rakstos un lasītāju vēsulēs žurnālā „Lilit” no 2005.gada marta līdz 2006.gada aprīlim” balstīts uz socālpsihologu teorijām par moderno, vecmodīgo, divkosīgo un ironisko seksismu. Ar kritisko diskursa analīzi ir noteikts, kā žurnāls „Lilit” caur žurnālistu Dmitirju Ličkovski popularizē ideoloģiju, kur varas attiecībās starp vīriešu un sievieši dzimti vīrieši atrodas dominējošā stāvoklī. Teorētiskajā daļā ir aplūkota dzimtes jēdziena izpratne, dzimtes lomas un dzimtes normas, dzimtes shēmas teorija, dzimtes stereotipi, diskriminācija pēc dzimuma, dzīves stila žurnālu loma seksistisku attieksme pastiprināšanā. Tā kā seksisms un to raksturojošie dzimtes stereotipi visā pasaulē veidojušies vēsturiski, un katrā pasaules reģionā atšķirīgi, tad darbā ir neliels ieskats arī par dzimti Austrumeiropā. Pētījumā esmu izanalizējusi naidīgo, labvēlīgo, vecmodīgo, moderno un ironisko seksismu žurnālista Dmitrija Ličkovska diskursā un lasītāju reakciju vēstulēs pret naidīgo seksismu D. Ličkovska rakstos, labvēlīgo seksismu lasītāju vēstulēs, lasītāju atbalstu D. Ličkovska rakstiem un D. Ličkovska ironijas vērtējumus lasītāju vēstulēs. Izanalizējot žurnālista Dmitrija Ličkovska un lasītāja diskursus žurnālā „Lilit”, ir izdarīti secinājumi, ka D. Ličkovska diskursā ir gan naidīgā, labvēlīgā, gan modernā un vecmodīgā, gan ironiskā seksisma pazīmes. Galvenie secinājumi par lasītāju vēstulēm ir, ka lasītājas kultivē labvēlīga seksisma stereotipus, izsaka gan piekrišanu, gan kritiku D. Ličkovska seksistiskajām idejām, un ka ironija ir apslāpējusi seksistisko tekstu uztveršanu personiski.

The bachelor paper „Sexism in Articles by D. Ličkovskis and Letters to the Editor in the Magazine Lilit (March 2005-April 2006)” is based on the theories of social psychologists about modern and old-fashioned sexism, abvivalent sexism and ironic sexism. Using critical discourse analysis, is appointed, how magazine „Lilit” through the journalist Dmitrijs Lichkovskis popularise the ideology, where in the power relationships between women and men the domineering position is occupied by men. In the theoretical part of the paper is discussed the concept of gender, gender roles and gender norms, gender schema theory, gender stereotypes, gender discrimination, the role of lifestyle magazines in reinforcing sexist attitudes. As sexism and gender stereotypes characterizing it are developed culturally in all of the world through years and differently in each country, there is also included the chapter about gender in Easter Europe. In the research is analyzed hostile, benevolent, old-fashioned, modern and ironic sexism in the discourse of Dmitrijs Lichkovskis, and also the reaction of readers after the hostile sexism in the articles of D. Lichkovskis, benevolent sexism in the readers’ letters, support of the readers to the idejas of D.Lichkovskis and the evaluations of irony of D.Lchkovskis in the letters of the readers of magazine „Lilit.” After analyzing the discourse of D. Lichkovskis, there is drawn the conclusion that there are all the forms of the sexism – hostile, benevolent, modern, old-fashioned and ironic. The main conclusion about letters of readers of „Lilita” is that, there are benevolent idejas about women, acceptance and critique about the hostility in the articles of D. Lichkovskis, and that irony helps to silence the sexism in the articles of D. Lichkovskis.
Sexism in Articles by D. Ličkovskis and Letters to the Editor in the Magazine Lilit (March 2005-April 2006)
Keywords: Komunikācijas zinātne