Dunavas pagasta iedzīvotāju runas apraksts - Matuseviča, Renāte (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā „Dunavas pagasta iedzīvotāju runas apraksts” pētīta Dunavas pagasta iedzīvotāju runa. Darba mērķis ir izveidot Dunavas pagasta iedzīvotāju runas aprakstu. Apraksta izveidei izmantots autores ierakstīts runas materiāls. Tas salīdzināts ar sēlisko izlokšņu dotumiem avotos. Bakalaura darbā vērtēta iedzīvotāju lingvistiskā attieksme. Prognozētas pagastā sastopamo izlokšņu saglabāšanās iespējas nākotnē, pamatojoties uz teicēju viedokli un Dunavas pagastā dzimušo jauniešu anketēšanas rezultātu. Bakalaura darba mērķis ir sasniegts – izveidots iedzīvotāju runas apraksts par galvenajām iedzīvotāju kopējai un katra teicēja individuālajai runai raksturīgajām fonētiskajām, morfoloģiskajām un leksiskajām īpatnībām. Atslēgas vārdi: runa, literāra runa, dialektāla runa, koda maiņa, sēliskās izloksnes, Dunavas pagasts

In the Bachelor Thesis „The Description of Dunava Parish Inhabitant Speech” the speech of the inhabitants of the Dunava parish was investigated. The aim of the paper is to develop a description of the Dunava parish inhabitants’ speech. In order to create this description the author’s recorded material of the inhabitants speech was compared to the characteristics of the Selonian dialectal speeches found in theories. The assessment of the inhabitants’ attitude towards questions regarding the local linguistics was made. The possibilities of the conservation of the local dialects were stated on the basis of the opinions of the local informants and on the results of a questionnaire of the youngsters born in the Dunava parish. The aim of Bachelor Thesis was reached – a description of the inhabitants’ speech revealing the phonological, morphological and lexical characteristics of the overall inhabitants’ and each informants’ individual speech was created. Keywords: speech, literal speech, dialectal speech, code-switching, Selonian dialect, Dunava parish
Description of Dunava Parish Inhabitant Speech
Keywords: Filoloģija