Džuzepes Tomazi di Lampedūzas romāns "Gepards": recepcija un teksta analīze psihoanalītiskā aspektā - Auzāne, Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt rakstnieka, prinča Džuzepes Tomazi di Lampedūzas romānu “Gepards” (Il Gattopardo) (1958), lai atklātu tā lomu Eiropas (arī Latvijas) literatūrā un sasaisti ar psihoanalīzes idejām un praksēm. Aplūkota Lampedūzas un viņa sievas – psihoanalītiķes, baroneses Volfas – biogrāfija, raksturots romāns “Gepards” un izvērsta tā recepcija. Īpaša uzmanība ir veltīta romāna varoņu tēlojumam. Viņi tiek raksturoti, pievēršoties varoņu dvēseliskajām problēmām. Kopumā “Gepards” daļēji atklājas kā ideju romāns, kas ir ļoti populārs Itālijā, bet ne tik pazīstams darbs Latvijā, savukārt “literalizētā psihoanalīze” – auglīgs paņēmiens arī turpmākiem literatūrzinātnes pētījumiem.

The aim of the master’s thesis is to research the novel “The Leopard” (Il Gattopardo) (1958) by writer and prince Giuseppe Tomasi di Lampedusa, describing it in the context of European (also Latvian) literature and psychoanalysis in theory and practice. This paper seeks to examine the biographies of Lampedusa and his wife Wolff – psychoanalyst and baroness –, to characterize the novel “The Leopard”, as well as to focus on its reception. A special attention is paid to the portrayal of the characters. They are described in the psychoanalytic way, that is, expressing their concerns regarding the soul. Overall, the master’s thesis shows that “The Leopard” is in some degree a novel of ideas (very popular in Italy, not so much – in Latvia) and to interpret works of literature via psychoanalysis is a fruitful technique for further research in literary studies.
Giuseppe Tomasi di Lampedusa's Novel "The Leopard": Its Reception and Text Analysis in the Psychoanalytic Aspect
Keywords: Filoloģija; Džuzepe Tomazi di Lampedūza; Aleksandra fon Volfa; psihoanalīze; romāns; modernisms