Jauniešu (14-18 gadi) tiesību ievērošana garīgās veselības aprūpē - Kova, Helēna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Jauniešu (14-18 gadi) tiesību ievērošana garīgās veselības aprūpē” ietvaros tiek pētītas konkrētās vecuma grupas īpašais tiesiskas statuss ārstniecības procesā un ārpus tā. Tiek analizēti galveni tiesību principi, kas īstenojami garīgās veselības aprūpē un tas, kā šie tiesību principi īstenojami attiecībā un pētāmo pacientu grupu. Bakalaura darba mērķis ir, analizējot nacionālos un starptautiskos tiesību aktus, konstatēt problēmjautājumus pētāmās grupas- 14-18 gadu vecu jauniešu- tiesību ievērošanā garīgajā aprūpē, izdarīt secinājums par likumos pastāvošajām pretrunām vai nepilnībām, piedāvāt risinājumus. Darbā analizēti starptautiskie, nacionālie un ārvalstu tiesību akti, Latvijas un ārvalstu tiesu prakse, judikatūras, tiesību doktrīnas un citi pieejamie juridiskās prakses materiāli, izmantojot literatūru latviešu, angļu un vācu valodā. Aplūkota un analizēta statistika par jauniešu psihoemocionālo stāvokli Latvijā. Bakalaura darbā ir identificēti problēmjautājumi, kas izriet no pastāvošā tiesiskā regulējuma, attiecībā uz 14-18 gadus veciem garīgās veselībs pacientiem, izdarīti secinājumi un formulēti priekšlikumi .

The bachelor thesis " Use of rights for adolescents (14-18) in mental health care" explores the specific legal status of this age group in and outside the treatment process. It analyses the main principles of rights to be implemented in mental health care and how these principles of rights are implemented in relation to the patient group under study. The aim of the bachelor thesis is to identify, by analysing national and international legislation, the problems in respecting the rights of the target group - young people aged 14-18 years - in mental health care, to draw conclusions about contradictions or gaps in the law, and to propose solutions. The work analyses international, national and foreign legal acts, Latvian and foreign case law, jurisprudence, legal doctrines and other available materials of legal practice, using literature in Latvian, English and German. Statistics on the psychoemotional state of young people in Latvia are examined and analysed. The bachelor thesis identifies the problems arising from the existing legal framework for mental health patients aged 14-18, draws conclusions and formulates proposals.
Use of rights for adolescents (14-18) in mental health care
Keywords: Juridiskā zinātne; Lemtspēja; Gribas briedums; Informēta piekrišana; Brīvprātības princips