Administratīvās tiesas tiesības grozīt administratīvo aktu - Brinkmanis, Tomass (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā autors analizē tiesu praksi saistībā ar Administratīvā procesa likuma 253. panta trešo un sesto daļu, Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi un citus avotus, ar mērķi noskaidrot Administratīvā procesa likuma 253. panta trešās daļas saturu, to, vai šobrīd spēkā esošais regulējums ir atbilstošs tiesībām uz taisnīgu tiesu un to, vai nebūtu lietderīgi piešķirt tiesām kompetenci grozīt administratīvos aktus. Autors secina, ka lai gan tiesību norma sākotnēji paredzēta administratīvo pārkāpumu grozīšanai, šādu kompetenci būtu lietderīgi piešķirt administratīvajām tiesām attiecībā uz dažādām administratīvo kategorijām, lai gan no tiesībām uz taisnīgu tiesu šāda prasība neizriet.

In the Bachelor's thesis the author analyses the case law in relation to Article 253, paragraphs three and six of the Administrative procedure law, the case law of the European Court of Human Rights and other sources, with the goal of determining the content of Article 253, paragraph three, wehether the current regulation is in line with the right to a fair trial, and wether it would be useful to empower the courts with the ability to amend administrative acts. The author concludes that, although the law was originally intended to remedy cases of administrative offense proceedings, it would be useful to empower the courts in different categories of administrative acts, even though the right to a fair trial does not demand as such.
Competence of an administrative court to amend an administrative act
Keywords: Juridiskā zinātne; Tiesas kompetence; Varas dalīšana; Efektivitātes princips; Administratīvais process tiesā