Naida runas kvalifikācijas problēmas - Stangvila, Natālija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba tēma „Naida runas kvalifikācijas problēmas”. Naida noziegumu pieaugums saistās ar valstī notiekošajiem ģeopolitiskajiem notikumiem, kas, ievērojot pēdējā laikā notiekošās saasinātās starpvalstu attiecības, būtiski paaugstinās. Viena no naida noziegumu izpausmes formām ir naida runa. Aktuāls jautājums saistībā ar naida runu ir tā kolidēšana ar tiesībām uz vārda brīvību, šīs robežas noteikšana un personas saukšana pie likumā noteiktās atbildības par naida un nesaticības izraisīšanu. Maģistra darba mērķis ir izstrādāt teorētiski praktisku pētījumu par naida runas krimināltiesisko regulējumu Latvijā un ārvalstīs, noskaidrot ar to saistītos problēmjautājumus, kā arī sniegt pastāvošo problēmu iespējamos risinājumus, piedāvājot atbilstošāko tiesiskās reglamentācijas modeli. Darbā aplūkota jēdziena naida runa izpratne tiesību doktrīnā un judikatūras atziņās, analizēts, kuras sabiedrības grupas un kādu tām piemītošu īpašību dēļ, ir uzskatāmas par aizsargājamu naida runas krimināltiesiskajā aspektā, analizēts naida runas krimināltiesiskā regulējuma vēsturiskā attīstība, veikta statistikas datu analīze par to, cik Latvijā ir reģistrētu noziedzīgu nodarījumu, kur noziedzīga nodarījuma juridiskā kvalifikācija ir noteikta saskaņā ar Krimināllikuma 78. un 150. pantiem. Darbā izpētīti Latvijas un ārvalstu krimināllikumi, likumi un citi ārējie normatīvie akti, krimināltiesību doktrīnas un judikatūras atziņas ar maģistra darba tēmas saistītos jautājumos. Uz pētījuma pamata izstrādāti secinājumi, kā arī izvirzīti priekšlikumi krimināltiesību normu pilnveidei Atslēgvārdi: naida noziegums, naida runa, sociālas grupas, naida runas ģenēze, diskriminācija, vārda brīvība.

Theme of the Master`s thesis is “Hate speech qualification problems”. The increase in hate crimes relates to geopolitical events taking place in the country, which, in view of the recent intensification of international relations, increase substantially. One of the forms of hate crime is hate speech. The real issue with regard to hate speech is it’s colladation with the right to freedom of expression, the determination of this border and the bringing of a person into the statutory responsibility for hatred and injustice. The aim of the Master's thesis is to develop theoretical and practical research on the criminal law regulation of hate speech in Latvia and abroad, to find out the related issues and to provide possible solutions to the existing problems by offering the most appropriate model of legal regulation. Master's thesis contains the understanding of the concept of hate speech in the doctrine of law and jurisprudence, analyzes which groups of society and their inherent qualities are considered to be protected from the criminal aspect of hate speech, analysed the historical development of the hate speech criminal law regulation, analyzed statistical data on how much in Latvia is a registered criminal offense where the legal qualification of a criminal offense is determined in accordance with Articles 78 and 150 of the Criminal Law. The thesis analyses Latvian and foreign criminal laws, laws and other external normative acts, the doctrines of criminal law and jurisprudence on issues related to the theme of the Master's thesis. On the basis of research developed conclusions and puts forward proposals for the improvement of criminal law. Keywords: hate crime, hate speech, social groups, hate speech genesis, discrimination, freedom of expression.
Hate speech qualification problems
Keywords: Juridiskā zinātne; naida noziegums; naida runa; sociālās grupas; diskriminācija; vārda brīvība