Nirtofurazona fotostabilitātes pētījumi - Džabijeva, Diāna (Latvijas Universitāte, 2015)
Nitrofurazona fotostabilitātes pētījumi. Džabijeva D., zinātniskais vadītājs Mag. ķīm Kārlis Bērziņš, Bakalaura darbs, 41 lappuse, 13 attēli, 5 tabulas, 36 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par farmaceitiski aktīvo vielu fotodegradāciju un tās pētīšanas metodēm – elektronu spektroskopiju un augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju apvienojumā ar masspektrometriju; dažādu parametru ietekmi uz fotodegradācijas procesa norisi; fotopolimerizāciju; nitrofurazonu un kompleksu sistēmu kinētiku homogēnā vidē. Tika veikti UV/VIS spektroskopiski nitrofurazona fotostabilitātes pētījumi dažādu koncentrāciju izopropanola (ɣ = 0,04, 0,06, 0,08 un 0,1 mg/mL) un acetonitrila (ɣ = 0,1 mg/mL) šķīdumos; nitrofurazona IPS un ACN šķīdumu (ɣ = 0,1 mg/mL) fotodegradācijas kvantitatīvajiem un kvalitatīvajiem pētījumiem izmantoja HPLC/TOF – MS analīzi; pārbaudīta apstarošanas ilguma ietekmi uz nitrofurazona IPS šķīduma (ɣ = 0,02 mg/mL) fotodegradāciju; ar Runges – Kuttas metodi modelēti nitrofurazona fotodegradāciju aprakstoši kinētiskie modeļi un noteikti procesa kinētiskie parametri.

Photostability of nitrofurazone in solutions. Džabijeva D., supervisor Mag. chem. Kārlis Bērziņš, Bachelor thesis, 41 pages, 13 images, 5 tables, 36 literature references, 4 appendices. In Latvian. The literature survey summarizes information about the photodegradation of pharmaceutically active compounds and research methods of the process – electronic spectroscopy and high performance liquid chromatography combined with mass spectrometry; the influence of the different parameters on degradation pathway; photopolymerization; nitrofurazone and the kinetics of complex systems in homogeneous medium. The photostability of nitrofurazone in isopropanol (ɣ = 0.04, 0.06, 0.08 un 0.1 mg/mL) and acetonitrile (ɣ = 0.1 mg/mL) solutions was studied using UV/VIS spectroscopy; the qualitative and quantitative analysis of photodegradation of nitrofurazone IPS and ACN (ɣ = 0.1 mg/mL) solutions was investigated by HPLC/TOF – MS; the influence of irradiation time on photodegradation of nitrofurazone isopropanol (ɣ = 0.02 mg/mL) solution was studied; Runge – Kutta method was applied to obtain valid kinetic models for nitrofurazone photodegradation and to determine kinetic parameters of the process.
Photostability of nitrofurazone in solutions
Keywords: Ķīmija; NITROFURAZONS; FOTODEGRADĀCIJA; FOTOPOLIMERIZĀCIJA; ELEKTRONU SPEKTROSKOPIJA; AUGSTI EFEKTĪVA ŠĶIDRUMU HROMATOGRĀFIJA