Japānas populārās kultūras ietekme uz jauniešiem - Leščenko, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2016)
Šī darba nosaukums ir “Japānas populārās kultūras ietekme uz jauniešiem”. Ir zināms, ka pēdējos gados Japānas populāra kultūra iegūst arvien vairāk popularitātes visā pasaulē. Gandrīz katrā valstī var atrast kaut ko, kas ir saistīts ar Japānas populāro kultūru. Mūzika, drāmas, anime un manga ir bieži sastopami un zināmi Japānas populārās kultūras objekti. Tā kā Japānas populārā kultūra ir tik izplatīta, ir jābūt kādam popularitātes iemeslam. Pirmkārt, Japānas populārā kultūra ir pilnīgi atšķirīga no citām pasaules kultūrām. Otrkārt, tā kā tas ir kaut kas eksotisks, cilvēki cenšas par to vairāk uzzināt. Diplomdarbā apskatītas negatīvās un pozitīvās Japānas populārās kultūras puses, īpaši anime, kas ir galvenais objekts šajā darbā. No vienas puses, ir labi zināt vairāk par kādu citu kultūru, un japāņiem iegūt dziļāku savas kultūras izpratni. Lai gan anime ir izmantota mācībās bērniem kā pasaules iepazīšanas līdzeklis, ir dažādi viedokļi par Japānas populāro kultūru, tāpēc darba mērķis ir analizēt, kāda Japānas populārās kultūras elementu, īpaši anime, ietekme ir uz jauniešiem, un kā atšķiras viedokļi par Japānas populāro kultūru, atkarībā no nacionālās piederības. Darbs ir divās daļās, kur pirmajā, teorētiskajā daļā ir analizēti vairāki ietekmes aspekti; un praktiskā daļā. Darba gaitā tika noskaidrots, ka Japānas populārajai kultūrai, īpaši anime, ir ļoti liela ietekme uz jauniešiem, ne tikai negatīvā veidā, bet ir arī pozitīvas priekšrocības. Ir secināts, ka, lai gan ir zināmi vienādi fakti par kādu konkrētu kultūru, viedokļi par to ir atkarīgi no dzīvesvietas, Rietumiem vai Austrumiem.

The title of this thesis is “Influence of Japanese Popular Culture on Youth”. It is known, that in recent years, Japanese popular culture gain more and more popularity around the world. Almost in every country it is possible to find something connected to Japan, or its’ popular culture. Music, dramas, anime and manga, are those common and well known objects of Japanese popular culture. Since Japanese popular culture so popular around the world, there necessary some reason of that. First of all Japanese culture is completely different to any other cultures in the world. Secondly, since it’s something exotic, people try to search about it and to know more, but here appear negative and positive side of Japanese popular culture, especially anime, what is the the main object of this thesis. From the one hand, it is good to get to know another culture or, for Japanese people, to get deeper understanding of theirs own culture, but despite the fact of using anime in teaching and as a tool for kids to get to know the world, there are different views on Japanese popular culture. That is why, the purpose of this thesis, to analyze what kind of Japanese popular culture, particularly anime, influences youth and how opinions about Japanese popular culture differs from nation to nation. Thesis is divided into 2 parts. First theoretical part, where various influences aspects were analyzed and practical part, where questionnaire and authors’ experience about Japanese popular culture in daily life were made. During the research, it was found that anime has a great influence on youth, not only in a negative way, but also have some advantages. As well as, it was concluded, that despite knowing the same facts about the certain culture, opinions about it are different, depending on the leaving location, East or West.
Influence of Japanese Popular Culture on Youth
Keywords: Āzijas studijas; Japāna; Populārā kultūra; Anime; Ietekme