Ekspertīzes loma tiesā - Petkeviča, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir „Ekspertīzes loma tiesā”. Bakalaura darba tēmas aktualitāti pamato ekspertīzes nozīmes pieaugums kriminālprocesā strauja tehnoloģiskā progresa apstākļos. Bakalaura darba mērķis ir apskatīt ekspertīzes teorētisko pusi, izpētīt juridisko literatūru, normatīvos aktus un tiesu praksi, lai apzinātu pastāvošās problēmas ekspertīžu noteikšanā un novērtēšanā tiesā kriminālprocesā, veiktu konstatēto problēmu analīzi/izpēti un piedāvātu priekšlikumus konstatēto problēmu risināšanai. Bakalaura darbā ir trīs nodaļas. Pirmajā nodaļā tiek aplūkoti ekspertīzes un tiesu ekspertīzes jēdzieni, vēsturiskais ieskats ekspertīzes attīstībā, tās tiesiskais regulējums un klasifikācija. Otrajā nodaļā tiek aplūkota ekspertīzes norise, proti, lēmumā par ekspertīzes noteikšanu ietverto jautājumu nozīme un eksperta izvēle. Trešajā nodaļā tiek aplūkoti eksperta atzinuma novērtēšanas kritēriji tiesā un eksperta liecība, kā viens no eksperta atzinuma ticamības pārbaudes veidiem. Bakalaura darba kopsavilkumā tiek atspoguļoti secinājumi un priekšlikumi.

The topic of the bachelor thesis is "The role of expertise in court". The topicality of the bachelor topic is based on the increasing role of expertise in criminal proceedings in the conditions of rapid technological progress. The aim of the bachelor thesis is to review the theoretical aspect of expertise, to study the legal literature, normative acts and case law in order to identify the existing problems in determining and assessing expertises in criminal proceedings, to analyse/explore the identified problems and to offer proposals for solving the identified problems. The bachelor thesis consists of three chapters. The first chapter deals with the concepts of expertise and court forensic examination, the historical development of expertise, its legal framework and classification. Chapter 2 deals with the conduct of the expert examination, i.e. the meaning of the questions contained in the decision to appoint an expert and the choice of the expert. Chapter 3 deals with the criteria for assessing the expert's opinion in court and the expert's testimony as one of the ways to test the reliability of the expert's opinion. The summary of the bachelor thesis reflects the conclusions and proposals.
The role of expertise in court
Keywords: Juridiskā zinātne; ekspertīze; eksperta atzinums; kriminālprocess; Kriminālprocesa likums; Tiesu ekspertu likums