Vēlētāju likumdošanas iniciatīva Latvijā un ārvalstīs - Gailīte, Krista (Latvijas Universitāte, 2018)
Viens no tiešās demokrātijas izpausmes veidiem ir vēlētāju likumdošanas iniciatīva, kas ļauj pilsoņu kopumam piedalīties likumdošanas procesā, tādējādi izsakot savu gribu un lemjot par sev svarīgiem un nozīmīgiem jautājumiem. Vēlētāju likumdošanas iniciatīvas tiesības pastāv arī Latvijā. Maģistra darba “Vēlētāju likumdošanas iniciatīva Latvijā un ārvalstīs” rezultātā, analizējot Latvijas un citu valstu regulējumu, kā arī tiesu praksi, konstatēts, ka Latvijā vēlētāju likumdošanas iniciatīvas nespēj no likumprojekta kļūt par likumu nepietiekamas vēlētāju aktivitātes dēļ, turklāt sabiedrībā nereti rodas diskusijas par vēlētāju likumdošanas iniciatīvas regulējuma efektivitāti. Darbā sniegti ierosinājumi normatīvā regulējuma pilnveidošanai, tajā skaitā darba autore piedāvā grozīt Latvijas Republikas Satversmes 78.panta otro teikumu, paredzot iespēju Saeimai izstrādāt alternatīvu likumprojektu vēlētāju iesniegtajam, kā arī samazināt vēlētāju skaitu, kam jāpiedalās tautas nobalsošanā par vēlētāju iesniegtu, bet Saeimas neatbalstītu likumprojektu. Atslēgvārdi: tiešā demokrātija, vēlētāju iniciatīva, likumprojekts, tautas nobalsošana, Satversme

One of the forms of direct democracy is the citizens’ legislative initiative which allows citizens to participate in the decision-making process, thereby expressing their will and deciding on important issues. Citizens’ legislative initiative also exists in Latvia. Master’s paper “Citizens’ legislative initiative in Latvia and abroad”, after analyzing legal framework in Latvia and foreign countries, as well as the case-law, finds that citizens’ legislative initiatives in Latvia are not able to become a law due to insufficient voters activity, in addition, there is often a discussion about the efficiency of the legal framework of the ciztizens’ legislative initiative. Therefore the paper provides proposals in order to “fine-tune” legal framework, including the author proposing to amend Article 78 of the Constitution of the Republic of Latvia, providing the possibility for the Saeima to draw up an alternative bill to the one submitted by citizens, and to decrease the number of voters who must participate in popular vote on the bill submitted by citizens but unsupported by the Saeima. Keywords: direct democracy, citizens’ initiative, bill, popular vote, Satversme
Citizens' legislative initiative in Latvia and abroad
Keywords: Juridiskā zinātne; tiešā demokrātija; vēlētāju iniciatīva; likumprojekts; tautas nobalsošana; Satversme