Psiholoģisko pamatvajadzību apmierinātība un motivācija laist pasaulē bērnus dažāda vecuma pieaugušajiem - Urtāne, Linda Madara (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot motivāciju laist pasaulē bērnus saistībā ar psiholoģisko pamatvajadzību apmierinātību un vecumu. Izlasē iekļauts 301 respondents (55% sievietes), vecumā no 19 līdz 67 gadiem (M = 33,5; SD = 9,5). Izmantotas divas aptaujas: Psiholoģisko pamatvajadzību apmierinātības un frustrācijas skala (Basic Psychological Need Satisfaction and Frustration Scale; BPNSFS; Chen et al., 2015), Bērnu dzimšanas motivācijas skala (Childbearing Motivations Scalel CMS; Guedes, Pereira, Pires, Carvalho, & Canavarro, 2013). Rezutlāti norāda, ka pamatvajadzību apmierinātība ir būtiski saistīta ar pozitīvo un negatīvo motivāciju. Vecums un bērnu skaits pārsvarā saistīts ar negatīvo motivāciju, bet dzimumu atšķirības saistītas galvenokārt ar pozitīvo vai negatīvo motivāciju.

The aim of the study was to clarify the motivation to have children in relation to basic psychological need satisfaction and age. The sample comprised 301 participants (55 % women) aged 19–67 years (M = 33.5, SD = 9.5). Two questionnaires were employed: the Basic Psychological Need Satisfaction and Frustration Scale (BPNSFS; Chen et al., 2015) and the Childbearing Motivations Scale (CMS; Guedes, Pereira, Pires, Carvalho, & Canavarro, 2013). The results indicate that satisfaction of basic psychological needs is significantly associated with both positive and negative motivations. Age and number of children are predominantly related to negative motivation, whereas gender differences are mainly related to positive or negative motivation.
Satisfaction of psychological basic needs and motivation for having children in adults of different ages
Keywords: Psiholoģija; bērnu skaits; dzimums; motivācija; pamatvajadzības; vecums