Ārvalstu subsīdiju regula publiskajos iepirkumos un tās normu tiešā iedarbība aizsardzības un drošības iepirkumu strīdos - Klucis, Gustavs Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2024)
Ārvalstu subsīdiju regula ir pavisam jauns instruments Eiropas Savienības konkurences tiesību jomā ar centieniem mazināt trešo valstu uzņēmumu lielo ietekmi uz ekonomisko tirgu. Gluži pretēji – regulas Eiropas Savienības tiesībās pastāvējušas jau kopš tās pirmsākumiem, kad tika parakstīti kopienas dibināšanas līgumi. Šobrīd, kad jaunā Ārvalstu subsīdiju regula praksē jau tiek aktīvi piemērota, konkrētas nostādnes, kā sarežģīto regulējumu piemērot aizvien vēl nepastāv. Turklāt Ārvalstu subsīdiju regula ievieš jaunas prasības it īpaši publisko iepirkumu procedūrās, uzliekot to dalībniekiem gan jaunu ekonomisko, gan arī tiesisko slogu. Darba mērķis ir analizēt Ārvalstu subsīdiju regulas tiesiskos aspektus un problēmas, kas saistītas ar tās tiešo iedarbību publisko iepirkumu strīdos drošības un aizsardzības jomā, aplūkojot regulu tiešo iedarbību, kā arī publiskā iepirkuma regulējumu. Papildus darbā tiks sniegts ietvars par Ārvalstu subsīdiju regulā ieviestajiem noteikumiem, aplūkojot tās vēsturisko attīstību, ārvalstu subsīdijas jēdzienu un regulējuma piemērošanu publiskajos iepirkumos.

The Foreign Subsidies Regulation is a completely new instrument in the field of European Union competition law, aimed at reducing the significant influence of third-country companies on the economic market. In contrast, regulations have been present in European Union law since its inception with the signing of the founding treaties of the community. Currently, as the new Foreign Subsidies Regulation is being actively applied in practice, there are still no specific guidelines on how to implement the complex regulation. In addition, the Foreign Subsidies Regulation introduces new requirements, especially in public procurement procedures, which impose new economic and legal burdens on participants. The study analyses the legal aspects and issues related to the direct application of the Foreign Subsidies Regulation in public procurement disputes in the defence and security sectors, examining the direct effect of regulations as well as public procurement legislation. In addition, the study will provide a general framework of the rules introduced by the Foreign Subsidies Regulation, examining its historical development, the concept of foreign subsidies and the application of the regulation to public procurement.
Foreign Subsidies Regulation in Public Procurement and its Direct Effect in Defence and Security Procurement Disputes
Keywords: Juridiskā zinātne; regulu tiešā iedarbība; ārvalstu subsīdija; publiskais iepirkums; valsts drošība un aizsardzība